Vive la France

een uitgesproken kaasland

In het land van de Tour de France begint de dag al met heerlijke verse croissants of ‘baguettes’ en eindigt deze – natúúrlijk – met een kaasplateau en een glaasje wijn in de hand. Maar eigenlijk de hele dag door wordt de inwendige mens hier verwend met ondere andere ‘croque monsieurs‘, ‘crêpes‘ en ‘quiches‘. Of wat te denken van de overheerlijke macarons, champagne en – je moet er van houden – escargots. Het is daarmee bijna overbodig om te stellen dat de verfijnde, Franse keuken doorgaans over de hele wereld zeer gewaardeerd wordt!

Fromage
Onze bijzondere interesse? Die gaat – hoe kan het ook anders – naar de kaas. Want wie Frankrijk zegt, zegt bij automatisch… Juist 😉 Niet zo gek dus, dat onze eigen Heezerse kaaskoeling toch wel wordt gedomineerd door dít land. We maken van de gelegenheid dan ook graag gebruik om daar eens wat dieper in te duiken.

Want wie kent ‘m niet? Die enorme kaas die jarenlang op de hoek van onze toonbank lag te shinen. En waarvan eigenlijk niemand het kon laten om ‘m eventjes voorzichtig aan te raken in de veronderstelling dat-ie hartstikke nep was. Niet dus! 

We hebben het dan natuurlijk over de Comté. The one and only. Ofwel ‘de koning onder de bergkazen’, zoals de Fransen hem zelf betitelden. Een Franse, oude kaas die menig kaasplankje verrijkt, maar eigenlijk pas écht af is met een druppeltje vijgenconfiture met balsamico én een glaasje Emotion No. 2.

Bleu
Laten we om het overzicht in de Franse kaaskeuken niet te verliezen vervolgens de kleuren van de Franse vlag aan houden. Dat kan immers geen toeval zijn! Te beginnen met de pittigste kazen die het land rijk is: de blauwaders. En dan is de Roquefort toch wel één van de kazen die je direct te binnen schiet. Een welbekende fromage français met een licht boterige structuur (én een mooie legende rondom de ontstaansgeschiedenis), die zich – heus waar – prima laat combineren met abrikoos in een Roquefort tartaar.

Blanc
Over naar de witflora. Met klassiekers als de brie en de camembert – hoe Frans wil je ’t hebben – maar ook een spannende variatie daarop! De combinatie van de twee grootste exportproducten van Frankrijk – Camembert en Calvados – blijkt namelijk een prima match. Met een zeer uitgesproken smaak en een smeuïg mondgevoel, zoals een Camembert hoort te zijn, verrijkt met alcohol en appels. 

Dan de Pavé. Misschien wel een ondergeschoven kindje in het witte deel van onze koeling. Zacht, romig en daarom heel toegankelijk met een opvallende vorm. Die héél goed samengaat met een ander typisch Frans product: champagne! Al heeft dit kleine, witte vierkantje het ook zomaar in zich om de oer-Hollandse pieper net wat spannender te maken!

Rouge
Ook heel toegankelijk is overigens de Pié d’Angloys. Een absolute allemansvriend. In tegenstelling tot de Epoisse! Die laatste is namelijk speciaal voor de échte kaasliefhebber. Met lopend zuivel, maar vooral een zeer krachtige smaak. 

Zoals ook de Langres. Een kaasje dat tijdens de rijping níét gekeerd wordt, waardoor er bovenop een kuiltje ontstaat: De ‘fontaine’. De Franse kenner vult deze met Marc de Bourgogne of Marc de Champagne. Maar ook Armagnac of Calvados kunnen op deze manier voor een mooi aanvulling zorgen. Wilt u dat eens zelf proberen? Laat de kaas dan wel een nachtje staan om deze toegevoegde smaken de kans te geven goed in de kaas te trekken alvorens deze gegeten wordt. En probeer dan toch ook zeker eens de ‘Soesjes de Langres’!

Bon Appétit!
Zo zijn er nog veel meer van die (Franse) recepten te vinden op onze site, die – wat ons betreft – de moeite waard zijn om eens op tafel te zetten. Gebakken brie bijvoorbeeld, of Comté Wontons! En wist je dat je op onze ‘kaas’ pagina ook gemakkelijk per land kunt zoeken? Je scrollt daarvoor helemaal naar onderen, klikt bijvoorbeeld op ‘Franse kaas’ en een overzicht van álle Franse kaasjes in ons assortiment komt je als vanzelf tegemoet!

Bon Appétit!