Kaas op de BBQ

smeuïg grillgezelschap

Te warm om in de keuken te staan? Dat kan maar één ding betekenen: de barbecue mag weer aan! Doorgaans gedomineerd door worstjes, hamburgers en gemarineerd vlees op spiesjes, maar ook niet compleet zonder een vers stokbroodje met kruidenboter en een frisse, zomerse salade, toch? De Kaasboer Heeze wil echter graag nóg iets toevoegen aan je BBQ-boodschappenlijstje: kaas! 

Een prima topping
Die hamburger? Die smaakt namelijk echt nog zóveel beter met een beetje gesmolten kaas on top. Wat dacht je bijvoorbeeld van een plakje bergkaas à la Gruyère, een romige witschimmel zoals de Brie de Meaux óf een mooi smeltende blauwader in de trant van de Blauwe Korenbloem? Ver-ruk-ke-lijk! 

Maar ook die zomerse salade waar we het over hadden wordt ongetwijfeld verrijkt door de toevoeging van een beetje kaas. Neem de rosbiefsalade met blauwe kaas dressing: fris, zomers, met koolhydraatarme variant én een dressing die tevens er-rug goed smaakt over je burger! Al is ook de Saltufo salade – weliswaar zonder kaas – waarschijnlijk een bijgerecht dat je je gasten graag voorzet op een mooie zomeravond…

En zo zijn er nog veel meer kaasgerelateerde recepten die prima in dit plaatje passen – het kaasbrood met olijven bijvoorbeeld! Óf de variant met Chorizo wellicht? Heerlijk pikken en snoepen! Waarbij de kans groot is dat je al vol zit, voordat het vlees überhaupt gaar is… Oeps! Daarom een kleine tip van ons: zorg er voor dat je tegen de tijd dat de Saltufo vruchtenspiesen op tafel komen in ieder geval nog een klein plekje vrij hebt.

Grillmaster 2.0
De toepassingen van kaas bij de barbecue gaan echter nóg verder. Neem het welbekende kipspiesje dat zich prima leent om in de satésaus te dippen. Wedden dat dit nog veel beter smaakt in combinatie met wat prosciutto’ en Appenzeller? Zoals ook de zoete paprika’s er bijna om schreeuwen om met geitenkaas te worden gevuld! 

Maar kaas kan ook óp de barbecue. Ja hoor! Zelfs zónder dat het een grote smeerboel wordt. Een welbekend voorbeeld daarvan is de Halloumi: een stevige, zilte kaas die door het hoge smeltpunt aan de buitenkant stevig blijft, terwijl de binnenkant langzaam smelt. Deze besprenkel je idealiter met een klein beetje olijfolie, zodat deze niet aan het rooster blijft kleven, om hem vervolgens aan beide kanten een minuutje te laten grillen. 

Al dan niet op een cederhouten plankje! Álle kazen met een stevige korst kunnen daarop langzaam gesmolten worden. Met als mooie bijkomstigheid dat er wel degelijk rokerige / houtachtige aroma’s in de kaas – of je vlees – kunnen trekken.

Maar ook zachtere kazen kunnen een optie zijn! Simpelweg met een papillot: een bakje dat je zelf vouwt van ofwel bakpapier, ofwel aluminiumfolie. Kies daarvoor een kaas naar eigen smaak, bestrooid met kruiden, peper en zout en eventueel aangevuld met wat tomaatjes. Vervolgens is het slechts een kwestie van 5 à 10 minuten grillen et voilà!

Wat dacht je bijvoorbeeld van een kaasfondue van alleen Taleggio, aangevuld met slechts wat kruiden. Overheerlijk om in te dippen en nog makkelijk ook! Hebben we het nog niet eens gehad over de heerlijke camembert van de barbecue – mét broodsticks… Mmmm!