Slank met kaas!

Hoe doe je dat?

Hoewel de zomer er dit jaar iets anders uitziet dan gewoonlijk, blijft het toch het seizoen waarin we maar al te graag genieten van een verfrissend wijntje in het gezelschap van de stralende zon. Maar voordat het zover is staat er nog van alles op je to do list, waaronder: een summerproof body… Hoog tijd dus om over te gaan op de Stompetoren 30+, crackers en mager rookvlees. Of kan het misschien ook anders?

Die smeuïge structuur, de soms overweldigende geur én die heerlijke smaaksensatie…
Jij was zomaar van plan om je favoriete kaasjes te verbannen, hè? Geef het maar toe! Maar hallo? Hoor je wel wat je zegt? Hoe ga je dat volhouden denk je? Zonder. Kaas. En belangrijker nog: Waarom? Want kaas kent best een paar behoorlijke gezondheidsvoordelen. Die – als je het ons vraagt – prima passen in de gezondere levensstijl die jij voor ogen hebt.

Want waar jij wellicht meteen vetten, zout en calorieën ziet zodra je aan kaas denkt, mogen wij je geruststellen: Kaas is namelijk tevens een bron van vitamines, eiwitten en natuurlijk calcium. Een plakje kaas op je boterham kan daarom zomaar eens een gunstige invloed uitoefenen op je spijsvertering, maar ook een blokje kaas voor het slapengaan heeft zijn voordelen: je lichaam profiteert daarna namelijk heel de nacht van een constante aanvoer van eiwitten (die er op hun beurt ook nog eens voor zorgen dat je langer een gevuld gevoel behoudt).

The French Paradox
Nog zoiets: de dag beginnen met croissants, eindigen met kaas en wijn én toch slank blijven? De vele petieterige Francaises zijn het levende bewijs! De grootschalige kaasconsumptie van de Fransen zou zelfs de reden zijn, dat zij minder te maken krijgen met hart- en vaatziekten. Je hebt daarnaast vast ook al eens gelezen dat het eten van kaas je leven wel eens kan verlengen…

De truc? Die zit hem in de porties. Door een rijkdom van voedingstoffen, heb je namelijk niet veel kaas nodig. Dé reden om dat liever gewoon met volvette kaas te doen: er treedt een sterker gevoel van verzadiging op en dat zorgt er dan weer voor dat je automatisch kiest voor minder suikerhoudende producten. Genieten met mate dus. Zoals dat ook geldt voor het bijbehorende wijntje. 

Geitenkaas, Brie & Parmesan
Bij twijfel, kun je ook nog letten op de soorten kazen die je kiest. Neem de brie bijvoorbeeld. Heerlijk toch? Op een vers stokbroodje… Bovendien barst een stukje brie van de vitamine B6 en B12, die zorgen voor een energie boost. Nóg een bijkomend voordeel: een brie is redelijk machtig. Geen zorgen over dat je er te veel van gaat eten, dus!

Geitenkaas zou op haar beurt weer wat lichter verteerbaar zijn, waardoor dit een aanrader is. En de Parmesan? Ook die past prima in je dieet! Met slechts 20 calorieën per 1,5 gram kun je met deze kaas op het menu gewoon afslanken en door haar sterke, herkenbare smaak heb je er dan ook maar een klein beetje van nodig om je eten op smaak te brengen! 

Mix and taste!
Last but not least een tip die eigenlijk altijd geldt: Eet niet omdat het nu eenmaal moet, maar probeer er ook echt van te genieten. Laat je overdonderen door alleen al de aanblik en de geur, maar laat het kaasje ook gerust eens goed door je mond gaan om vat te krijgen op de textuur en het tegelijkertijd de gelegenheid te geven ál je smaakpapillen te verwennen. Als je je bewust bent van wát je eigenlijk naar binnen werkt, zul je namelijk al snel merken dat je daar helemaal niet zoveel van nodig hebt. Daarnaast is het een kunst om nieuwe dingen te blijven proberen. Een blauw kaasje bijvoorbeeld, kan zomaar zorgen voor een gouden randje om je maaltijdsalade…