Brie de Meaux.

Land van herkomst: Frankrijk

We beginnen graag met een klein stukje geschiedenis, want al in 1815 wordt de Brie de Meaux beschreven als: ‘Prince des fromages et premier des desserts’. Daar hebben wij eigenlijk weinig aan toe te voegen.

Maar wellicht dat we u kunnen verrassen met nóg een leuk weetje. Want wist u bijvoorbeeld dat de korst van deze kaas tijdens én na verkoop kan doorgroeien? Geen reden tot paniek, maar juist een teken dat de kaas nog ‘levend’ is. Juist daarom is het – zoals bij de meeste kazen – het beste om ook de Brie de Meaux te bewaren in het originele kaaspapier. Doet u dit niet loopt u de kans dat de kaas gaat verstikken of zweten, waardoor de schimmel gedood wordt. Dit kan ten koste gaan van de kwaliteit.

Bent u na deze feitjes nu ook nog benieuwd naar de smaak? In dat geval mogen we u mededelen dat deze brie de sterkste smaak heeft van de witschimmel kazen. Zo bevat ze tonen van vochtige bladeren en paddenstoelen, die sterker worden naarmate de kaas ouder wordt. Sowieso is het aan te bevelen de brie lekker rijp te laten worden, zodat deze een beetje gaat lopen.

Tip:

Elke kaas vraagt om een speciaal mesje.

Roombrie

Camembert Calvados