Brabantse Blauwe.

Land van herkomst: Nederland

We zijn een uitgesproken kaasland. Het gevolg? Kazen van Hollandse bodem zijn wereldberoemd. Althans, de kazen die doorgaans op brood gegeten worden. Want op de kaasplank zijn vaak niet zoveel Nederlandse kazen te bekennen. En daar maken we onszelf stiekem ook schuldig aan. Immers hebben we het over ‘een lekker kaasje voor bij de borrel’, gaan ook wij het vaak over de grens zoeken. De Brabantse Blauwe (hoe dicht bij huis wil je ‘m hebben) bewijst dat dat eigenlijk niet hoeft.

Ook al worden er in Nederland niet zo gek veel blauwe kazen geproduceerd, een goed gelukte uitzondering vinden we in ons ‘eigen’ bourgondische Brabant – in Molenschot om precies te zijn. Nog meer goed nieuws: deze blauwader is nog biologisch ook! Binnen dit familiebedrijf heeft men zich namelijk gespecialiseerd in het bereiden van bijzondere biologische kazen.

Net als bij de roquefort wordt er voor deze speciale blauwader penicilinum roqueforti door de melk geroerd, waarna men tijdens de rijping zuurstof injecteert. Hierdoor komt de roqueforti tot leven en ontstaan de kenmerkende blauwe aderen.

In ons geval vormt de Brabantse Blauwe een zeer mooi streekproduct, die bijna uniek te noemen is in onze Nederlandse kaaswereld. Dat alleen al is een goede reden om deze eens aan uw kaasplankje toe te voegen! Deze blauwader is bovendien zeer toegankelijk, doordat de kaas niet al te pittig is. De Brabantse Blauwe beschikt over een stevige structuur, maar smelt heerlijk romig in de mond. 

Ons advies?

Schenk hierbij een heerlijk glaasje Late Bottled Vintage Port!

Blu ’61 al passito rosso

Cabrales Valdeon