Pata Negra.

Land van herkomst: Spanje

Hoewel de vorige generaties van de familie Domecq altijd hun brood hebben verdiend met wijn en Sherry, was daar altijd die tweede passie: het kweken van paarden en stieren. De vorige generatie kreeg daar echter nóg een grote liefde bij: het bijzondere lampiñovarken. 

Sinds 1730 streeft de familie Domecq naar excellentie. Het huis ‘Jamones Juan Pedro Domecq’ barst inmiddels dan ook van de eigen tradities in de wereld van superieure voeding. Zo ook op het gebied van de absolute topper in hun assortiment: de pure Pata Negra Ibérico Belotta ham. Sinds 1975 afkomstig van hun boerderijen in Sevilla.

De uitstekende kwaliteit van hun producten? Die is in eerste instantie gebaseerd op de grondstof: honderd procent pure Ibérico Bellotavarkens. Maar binnen de familie Domecq gaan ze echter nóg een flinke stap verder wat het varkensras betreft. Zo selecteerden ze namelijk het excellente en unieke Lampiño Mamelladoras. Relatief klein, relatief kaal met als meest opvallende fysieke kenmerk de twee uithangende lellen op hun wangen. Tja, knap zijn ze bepaald niet…

Toch werd dit ras niet voor niets geselecteerd door de stichter himself: Juan Pedro Domecq Solis. Ze zijn namelijk als geen ander varkensras in staat om olie uit eikels te filteren en deze vetten vervolgens tussen hun spiermassa te verdelen. Het vlees krijgt daardoor een aantrekkelijke, marmerachtige structuur.

De varkens worden daarvoor groot gebracht in het wild. In de ‘Dehesa’ (eikelbossen). Doordat ze hun hele leven enkel en alleen natuurlijke producten eten, worden ze meer dan dubbel zo oud dan de vereiste leeftijd die wordt voorgeschreven om als ‘100% Ibérico Pata Negra’ te kunnen worden verkocht.

In het geval van dit specifieke ras gaat dat echter bepaald niet vanzelf. Zo worden de lampiñovarkens veel minder snel vet én krijgen ze tevens minder snel biggen dan andere Ibéricovarkensrassen – niet voor niets wordt deze soort met uitsterven bedreigd. Maar ook het rijpen van de hammen die van deze varkens worden verkregen, is uiterst moeilijk en delicaat. Alles voor een pure smaak!

In een exceptioneel microklimaat worden deze exclusieve hammen gerijpt; met een gemiddelde duur van 51 maanden. Een traag proces, begeleid in elk detail. Want elke ham wordt individueel opgevolgd om maximale kwaliteit te kunnen garanderen. Het gaat er bij de familie Domecq dan ook niet om de grootste te zijn, liever zijn zij aanwezig in de beste restaurants en delicatessenzaken in de wereld… 

Tip:

Torentje van Pata Negra en Geitenkaas

Een ware traktatie!

Mortadella

Prosciutto San Daniele