Roquefort.

Land van herkomst: Frankrijk

Wat als je tot over je oren verliefd bent? Dan ga je je liefde achterna, toch? Zelfs wij snappen dat je daarvoor je boterham met kaas laat staan. En in de legende rondom de Roquefort kwam dat helemaal niet slecht uit! Ruim 2000 jaar geleden overkwam het een herder: Hij verkoos de liefde boven zijn lunch – bestaande uit brood met kaas. Echter bij thuiskomst in zijn grot deed hij een bijzondere ontdekking: Hij vond een stuk kaas terug dat vanuit het centrum was gaan groeien met schimmel. De Roquefort.

De Roquefort staat bekend als één van de pittigste blauwe kazen van Frankrijk. Een pittige smaak die met name verkregen wordt door de schimmel ‘Penicillinum Roqueforti’. Deze geeft de kaas tevens schitterende, blauwgroene aders terwijl het zuivel sneeuwwit en lekker romig blijft.

Het AOP-keurmerk zorgt er daarbij voor dat u altijd kan rekenen op een hoge kwaliteit, omdat de kaas aan een aantal eisen moet voldoen. Een voorbeeld? De Roquefort móét gemaakt worden van rauwe schapenmelk die wordt verkregen in de periode van juli tot en met september. De schapen grazen in deze periode namelijk van het Tussock-gras en stuiten daarbij op veel wilde bloemen.

Elk schaap produceert vervolgens zo’n 2 tot 3 liter melk per dag, waardoor er 6 tot 8 ooien nodig zijn om slechts 3 kilo kaas te maken. Daarnaast mag deze kaas enkel in de Mont Lazare regio gemaakt worden, die inmiddels dan ook wel de Roquefort-regio wordt genoemd.

Dit alles wordt gerealiseerd aan de hand van een geheim recept, waardoor slechts zeven kaasboeren de Roquefort mogen produceren. In ons geval is het boerenbedrijf Papillon verantwoordelijk voor deze productie. Het rijpingsproces vindt vervolgens geheel plaats in de grot van Combalou in het plaatsje Roquefort sur Soulzon. Een redelijk exclusieve kaas dus, als je het zo bekijkt!

Deze Franse blauwe is licht boterig, maar vooral pittig van smaak. Daardoor is de Roquefort prima bruikbaar voor zowel warme als koude gerechten. Maar ook op de kaasplank – vergezeld door een wijntje – valt deze kaas doorgaans zeer goed in de smaak.

Wist u dat

Kaas uitermate goed samengaat met thee…

Grevenbroecker

Basajo