Blu ’61 al passito rosso.

Land van herkomst: Italië

Mogen wij u voorstellen aan de Blu ’61 al passito rosso? Als je het ons vraagt een pareltje onder de kazen in ons assortiment. Want oordeel zelf: alleen de aanblik is al veelbelovend, niet waar? Toch is het de unieke smaaksensatie die uiteindelijk al vele harten van onze klanten heeft veroverd. Zelfs van klanten die in eerste instantie niet zo’n fan zijn van blauwe kazen! Het is echter juist deze smaak die zich niet gemakkelijk in woorden laat vangen en dus moedigen we je vooral aan deze kaas eens te komen proeven. En mocht het water u nu nog niet in de mond lopen (wat we ons haast niet voor kunnen stellen) hopen we u alsnog te kunnen overtuigen met het prachtige verhaal dat schuilgaat achter deze kaas.

We gaan terug naar het jaar 1900. In het idyllische Trevisio gebied – net boven Venetië – vindt u de kaasmakerij van Ernesto Carpenedo. Zijn specialiteit? De ‘ubriaco’-handeling. Vrij vertaald ‘het dronken maken van kaas’. Een overheerlijk succes! Tot de Tweede Wereldoorlog: De Duitsers eisen alle handel op en de Italiaanse kaasmakers voelen zich gedwongen hun geliefde blauwe kaas te verstoppen.

Gelukkig besluit de zoon van Ernesto – Antonio – in 1967 deze ‘vergeten’ handeling weer op te pakken. Samen met zijn vrouw Josephine creëert hij opnieuw een prachtige lijn handgemaakte, natuurlijke blauwe kazen. En speciaal ter ere van hun 50e trouwdag wordt daarbij de Blu ’61 in het leven geroepen. Met in de hoofdrol de twee ingrediënten waar Josephine zo van houdt; de zoete dessertwijn Passito (die in Italië zeer geliefd is) en cranberry’s. De naam van de kaas verwijst dan ook naar het jaar waarin Antonio en Josephine in het huwelijksbootje stapten.

Nog altijd is La Casearia Carpenedo in handen van de familie Carpenedo. En het mag geen verrassing zijn dat de Blu ’61 is verworden tot één van hun meest felbegeerde producten. De kroon op hun werk? Dat moet de Alma Caseus Award geweest zijn, die zij in 2012 wisten te bemachtigen in de categorie Blue Cheeses. 

De Blu ‘61 is een verrijking van je kaasplankje. De kaas bevat een gedurfde smaakcombinatie van een pittige blauwader met een fruitig zoetje van de Passito wijn, die deze kaas tevens heel toegankelijk maakt. Kortom: deze geweldige Italiaanse delicatesse is erop gebrand al uw smaakpapillen te verwennen!

Tip:

Organiseer eens een High Cheese, de hartige variant van de welbekende High Tea!

Blauwe Korenbloem

Brabantse Blauwe