Basajo.

Land van herkomst: Italië

Kazen dronken maken. Dát is de vrije vertaling van de ‘ubriaco’-handeling, die inmiddels zeer populair is onder de Italiaanse kaasmakers. Concreet komt het er op neer dat de Italianen hun kazen graag wassen met mooie wijnen. Een succesvolle traditie, zeker ook in het geval van de Basajo!

Maar hoe kom je in godsnaam op het idee om je kaas met wijn te wassen? Een legende vertelt ons dat we daarvoor terug moeten naar de Eerste Wereldoorlog. Boeren zijn in deze tijd verplicht om de soldaten te voorzien van voldoende proviand. En dat terwijl de boeren zelf al geregeld honger lijden! Enkele boeren besluiten daarom – met alle risico’s van dien – een deel van hun kazen te verstoppen.

Zo besluit één van hen zijn kaas te verstoppen in een wijnvat. Op het moment dat de kust veilig is en de boer zijn kaas uit het vat vist, blijkt vervolgens niet alleen dat de kaas goed bewaard gebleven is… de kaas smaakt beter dan ooit! Inmiddels heeft deze manier van kaasmaken zich verspreid door Italië en ver daarbuiten. Al zijn de recepten binnen de ubriaco-handeling door de jaren heen wel wat geperfectioneerd.

De honingzoete Passito di Pentelleria – een dessertwijn uit Sicilië – zorgt voor een spannende smaaksensatie. Het is namelijk de perfecte tegenhanger van de rauwe schapenmelk die voor de Basajo wordt gebruikt en die zorgt voor een zeer pikante smaak. Het is juist deze combinatie die deze pittige blauwader toegankelijk maakt voor een breder publiek. In veel gevallen een absolute favoriet uit onze koeling!

Ontdek ook:

De trends in kaasland!

Roquefort

Blauwe Korenbloem