Anticaia Riserva

Land van herkomst: Italië

Druivenras: Negroamaro & Malvasia Nera

Serveertemperatuur: 16 – 18 °C

Italië is een wijnland met diepgewortelde tradities. Veel van de tegenwoordig bekende wijnen vinden hun oorsprong in de antieke oudheid en zijn door de eeuwen heen nauwelijks van karakter veranderd. In de driehoek tussen Lecce, Brindisi en Taranto vindt echter een ware revolutie plaats, die gepaard gaat met een grote kwaliteitsstijging. Inzet hierbij is niet zozeer het zoeken naar nieuwe recepturen – zoals in het noorden van Italië vaak het geval is – maar juist het versterken van de eigen identiteit door gebruik te maken van locale druivenrassen.

Eén van de stuwende krachten hierbij is de zeer gereputeerde Cantina San Donaci. Een coöperatie die in 1933 werd opgericht door 12 zelfstandige wijnmakers en tegenwoordig één van de hoofdrolspelers in Puglia betreft. De leden van San Donaci gaan uitsluitend voor kwaliteit, waarbij de traditie ondersteund wordt door zorgvuldige investeringen in moderne techniek. Ondanks deze hulpmiddelen zijn zij echter van mening dat de kwaliteit al bepaald wordt in de wijngaard.

De wijnmakers van Cantina San Donaci zijn dan ook zo sterk overtuigd van de goede eigenschappen van hun negroamaro, dat zij er de voorkeur aan geven om deze druif het karakter van deze Salice Salentino Riserva te laten bepalen. In Puglia wordt hij vaak in een blend gecombineerd met de malvasia nera, die de wijn zijn zachtheid en lichte florale tonen meegeeft. In de smaak valt een fluwelen structuur op: evenwichtig, droog, maar toch zacht. Een perfecte begeleider van geroosterd vlees, wild en gerijpte kazen.

Onze suggestie:

We verwijzen u graag naar ons assortiment oude kazen.

Domaine les Terrasses d’Eole

Cosos