Gruyère.

Land van herkomst: Zwitserland

In de overvloedige groene valleien van het kanton Freiburg ligt een stadje dat meer smaak dan beelden oproept: Gruyères. Sinds 1115 maakt men hier de gelijknamige, beroemde kaas voor in de fondue. Nog altijd met een ongewijzigd recept. 

Leuk feitje: natúúrlijk komt deze kaas uit Zwitserland (bekroond met de beschermde oorsprongsbenaming AOP én te herkennen aan het woord ‘Zwitserland’ over de gehele korst), maar omdat de kaas ook in Frankrijk heel geliefd is, willen ook de Fransen de Gruyère wel eens als hun eigendom beschouwen.

Behalve in Zwitserland zelf, vinden we de kaas niet zo vaak terug op een kaasplankje. Des te meer in de fondue. Maar wist u dat deze kaas zich ook uitstekend leent op een cracker met bijvoorbeeld vijgen of druiven. Gesmolten op geroosterd brood is de kaas tevens heerlijk bij vis- of uiensoep. Maar probeer deze Zwitserse lekkernij toch vooral ook eens in kaassauzen.

Emmentaler

L’Etivaz