Het kaasplateau

Dé succesformule

Zeg eerlijk: het welbekende kaasplankje past perfect in het plaatje van een lange winteravond, toch? Temidden van vrienden en/of familie. Vergezeld door een goed glas wijn. Met de bijna onmisbare warmte van een knisperende houtkachel. Maar ook na een overheerlijk diner is het misschien wel dé ideale afsluiter van de avond. Kortom: kaas kan eigenlijk altijd! En hoewel zoiets als dé kaasplank niet bestaat, helpen we u graag op weg door een aantal gouden ‘regels’ en tips.

De basis
Het immense kaasaanbod is grofweg te verdelen in slechts vijf kaasfamilies. Oplopend van zacht en romig tot zeer pikant zijn dat; de witflora, de geiten- en schapenkazen, de harde en half harde kazen, roodflora én blauwe kazen. Gewoonlijk kiest u voor een kaasplateau minimaal drie soorten kazen uit, waarbij we doorgaans ca. 100 tot 125 gram per persoon aanhouden. Deze kazen laten zich vervolgens het beste smaken door ze in bovenstaande volgorde te nuttigen.

Uitzonderingen daar gelaten!
Want natúúrlijk is het ook heel goed mogelijk om meerdere kazen uit één kaasfamilie naast elkaar te presenteren. Of wellicht wilt u uw kaasplankje een thema meegeven? Over het algemeen merken wij dat het makkelijk is om te starten met een door u in het bijzonder geliefde kaas. Om vervolgens – met uw wensen eenmaal in kaart – te gaan ‘passen en meten’.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Waar u ook voor kiest: wij vinden het altijd leuk om te weten wat er op de plank ligt. De meeste kazen kennen namelijk een bijzondere (ontstaans)geschiedenis al dan niet een ambachtelijke bereidingswijze. Dat biedt u niet alleen de gelegenheid indruk te maken op uw gasten… kaas met een praatje smaakt volgens ons sowieso nét iets beter. 

Rest ons alleen nog te zeggen dat u uw kazen het liefst twee uur (voor harde en halfharde kazen soms zelfs drie uur) van tevoren uit de koelkast haalt om ze op kamertemperatuur te laten komen. Zowel de smaak als de geur van de kaas komt dan pas écht goed tot zijn recht!

De presentatie
Onder het mom ‘het oog wil ook wat’ raden we u daarnaast aan om te kiezen voor verschillende kleuren en structuren. En wilt u echt uitpakken? Varieer dan ook in vorm door de kazen in verschillende vormen te snijden. Onmisbaar zijn de verschillende mesjes die daarvoor in kaasland bestaan: gebruik het liefst voor iedere kaasfamilie een ander mesje.

Wat gaat u daar bij inschenken?
Het meest voor de hand liggend bij een kaasplateau is natuurlijk wijn. Of bier. Maar wat als wij u vertellen dat ook thee een uitstekend alternatief is. Deze warme drank laat zich namelijk niet alleen prima combineren met vele soorten kaas, ook ondersteunt het uw spijsvertering.

Geeft u echter toch de voorkeur aan iets sterkers – wat wij heel goed begrijpen – geldt: hoe witter en zachter de kaas, hoe frisser en fruitiger de wijn. Slechts bij harde, pittige kazen mag de wijn wat zwaarder zijn. Een blauwader? Die gaat bijvoorbeeld perfect samen met een mooi glas Port.

De kers op de taart
Een kaasplateau dat écht in het oog springt wordt ten slotte vaak gesierd door mooie charcuterie, brood, rauwe noten, fruit, chutneys of compotes. Zo zijn onder andere walnoten erg geschikt om ook de smaak te neutraliseren. En de meer pikante kazen? Probeer die maar eens te combineren met peer, vijgen of dadel- en/of vijgenbrood…. Mmmm!

Een stukje pure chocolade ligt daarnaast misschien niet zo voor de hand, maar we durven u wel een verrassend lekkere combinatie te beloven. En ook appelstroop vormt een absolute match made in heaven met onder andere de wat pittigere, oude kazen. 

Last but not least…
Varieer. Oneindig. Experimenteer! En doe vooral wat u zelf lekker vindt…
Boven alles is dat namelijk misschien wel dé sleutel tot succes; eindeloos combineren, zoeken naar verrassende elementen. Zodat uw kaasplank in ieder geval alles behalve verveelt! 

Daar helpen wij u – indien gewenst – maar al te graag bij 😉