Zwanger en… kaas?

Duidelijkheid in slechts één blog

Een koelkast die ineens vol ‘verboden’ producten blijkt te staan. Een moeder die je – goedbedoeld – niet genoeg kan waarschuwen voor filet americain, carpaccio, rauwe vis en wat niet allemaal meer. En de buurvrouw? Die doet het allemaal af als ‘onzin’: vroeger tijdens háár zwangerschap kraaide daar immers ook geen haan naar…
Herkenbaar? Lees dan vooral even verder.

Goed nieuws
Natúúrlijk laten we dat wijntje beter achterwege. En ook van rauw vlees is bij ons allemaal wel bekend dat we dat liever even laten staan. Maar een lekker stukje kaas… Dát wil je toch geen negen maanden missen? En als je slechts één simpele regel (met enkele uitzonderingen) volgt, heb je daar ook helemaal geen reden toe.

Melk Kaas is goed voor elk!
Want kaas is gezond. Voor zowel moeder als kind. Bomvol calcium, vitamine B12 en Vitamine D. Waarvan calcium essentieel is voor de opbouw van de botten van de baby en Vitamine D er op haar beurt weer voor zorgt dat deze calcium goed opgenomen wordt. Wat wil je nog meer?

Slechts één ‘maar’…
Het enige waar we je voor moeten waarschuwen is rauwe melk. ‘Au lait cru’. Díé kan namelijk bij het melken van de koe via de uier besmet zijn met onder andere de Listeria bacterie. Maar – eerlijk is eerlijk – eigenlijk is maar een handjevol kazen van deze rauwe melk gemaakt.

De overige kazen? Die worden bereid met gepasteuriseerde melk. Verhit op minstens 70 graden. Bacteriën krijgen hierdoor geen kans meer en de (gepasteuriseerde) kaas vormt daarom – óók voor zwangere vrouwen – geen enkel gevaar.

Listeria
Toch is het deze Listeria bacterie die voor de angst zorgt om kaas te nuttigen als je zwanger bent. En terecht! De ziekmakende bacterie kan namelijk gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje, doordat deze door de placenta heen kan. Daarnaast kan de Listeria – in tegenstelling tot andere bacteriën – prima overleven bij lage temperaturen en relatief weinig vocht. 

Gepasteuriseerd = veilig
Ons advies? Ga daarom voor kaasjes die bereid zijn met gepasteuriseerde melk. Ofwel: zodra je ‘au lait cru’ op de (originele) verpakking ziet staan, is deze bereid met rauwe melk en is het dus aan te raden deze kaas links te laten liggen. We durven je wel te beloven dat er vervolgens meer dan genoeg kaas overblijft om uit te kiezen…

Rauwmelkse uitzonderingen
Tel daar de uitzonderingen maar bij op! Zoals onze lijn boerenkazen: bereid van 100% boerenkaas. Echter, toch zijn deze kazen prima eetbaar voor zwangere vrouwen, omdat de Listeria bacterie simpelweg niet kan overleven in een harde kaas.

En ga je kaasfonduen? Doe toch vooral gezellig mee! Want – we zeiden het al – tegen temperaturen boven de 70 graden is de Listeria ook niet bestand. Dit geldt evenzo voor pizza’s, kaas uit de oven of andere uiteenlopende, verwarmde gerechten! Al is het bij de kaasfondue – natuurlijk – wel raadzaam om de alcohol te vervangen door appelcider bijvoorbeeld.

Ook opletten: rauw vlees en leverproducten
Nu we toch bezig zijn met ons goedbedoelde advies, willen we je toch ook even wijzen op de risico’s binnen de rest van ons assortiment. Zoals gezegd zijn ook de filet americain, rosbief en ossenworstjes namelijk even geen goed idee. 

En leverproducten zoals paté of Berliner? We raden je aan deze niet meer dan eenmaal per dag te nuttigen. Lever bevat namelijk veel vitamine A, waarvan een teveel eveneens schadelijk voor de baby kan zijn.

Ter geruststelling
Tot slot: een schadelijke besmetting met de Listeria bacterie komt gelukkig niet zo vaak voor. Maar mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen? Kom gerust langs voor persoonlijk advies. Blijkt dan dat jouw favoriete kaasje even verboden terrein is, moet je het maar zo bekijken: na negen maanden smaakt deze vast en zeker nóg veel lekkerder!