Lactose intolerantie

Deze kaas mag je wél!

Lactose. Je vindt het in de melk van eigenlijk alle zoogdieren. Is er sprake van een lactose intolerantie, zijn zuivelproducten dus niet zo’n goed idee. Maar wellicht dat je je sowieso gaat verbazen over het grote aantal voedingsmiddelen waar lactose in voorkomt! Daarom – een klein opstekertje – kaas die je wél gewoon kunt eten als je intolerant bent voor lactose.

Wat is lactose?
Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Weliswaar minder zoet dan bijvoorbeeld sacharose en glucose, maar met exact dezelfde werking: je lichaam voorzien van energie. Lactose is opgebouwd uit galactose en glucose, die samen een harde kristal vormen die maar moeilijk oplosbaar is. Daar is namelijk lactase voor nodig. Een enzym dat in het geval van een lactose intolerantie, niet of nauwelijks aanwezig is. 

Wat is lactose intolerantie?
Door een tekort aan lactase in de darmen, hebben mensen met een lactose intolerantie moeite om lactose te verteren. Het gevolg? Onder andere  buik- en darmklachten, die in verband gebracht kunnen worden met bijvoorbeeld het eten van schepijs of een witte boterham die rijkelijk is belegd met jonge kaas.

Intolerant vs. allergisch
Het verschil tussen een allergie en een intolerantie zit hem in de betrokkenheid van je afweersysteem. Zo wordt een intolerantie puur en alleen veroorzaakt door je spijsvertering, maar komt bij een allergie ook je afweersysteem om de hoek kijken. In het geval van een intolerantie treden de klachten bovendien vaak iets later op en worden ze over het algemeen als milder ervaren dan in het geval van een allergie.

Is een lactose intolerantie erfelijk?
Een lactose intolerantie kán erfelijk zijn. Kán. Want ook leeftijd lijkt hier een rol te spelen. Zo wemelt het in onze darmen vaak van de lactase op het moment dat we met de fles worden grootgebracht. Maar vanaf het moment dat we ook ander voedsel binnenkrijgen, passen onze darmen zich aan. Minder lactase dus. Hoe ouder je wordt. Vandaar dat een intolerantie in veel gevallen pas op latere leeftijd optreedt. 

Maar ook een beschadiging aan die darmen – door bijvoorbeeld een operatie of ziekte – kan zorgen voor een verminderde productie van lactase. Voel je echter getroost door het feit dat je lang niet de enige bent, want wist je bijvoorbeeld dat 90% van de volwassenen in Afrika en Azië intolerant is voor lactose? Zoals het ook veel voorkomt in het Mediterrane gebied!

Het goede nieuws
En toch: gelukkig zijn daar een aantal soorten kaas die je wél met een gerust hart kunt eten. Zelfs als je intolerant bent voor lactose! Parmezaanse kaas, bijvoorbeeld. Of de Pecorino. Maar ook (oude) geitenkaas is vaak veel beter te verdragen, doordat geitenmelk stukken minder lactose bevat dan koemelk. 

Wat betreft de buitenlandse kazen kunnen de Taleggio en de Gorgonzola een oplossing bieden. Speciaal voor de kaasliefhebber mét een intolerantie die na het eten of bij de borrel tóch gewoon lekker mee wil doen!

De truc?
Over het algemeen geldt: gerijpte, harde kazen zijn meestal de beste keuze. Het zuursel waarmee de kaas gemaakt wordt, ‘snoept’ tijdens de rijping namelijk van de melksuiker. Hoe langer de kaas heeft gerijpt, hoe groter daarom de kans is dat je ‘m gewoon kunt eten! Sterker nog: in de meeste oude kaas is meestal geen spoor van lactose meer te bekennen. 

Zeker zijn van je zaak? In onze speciaalzaak helpen we u natuurlijk graag door samen het etiket aan te spreken. Een kaas met weinig koolhydraten per 100 gram bevat weinig lactose, terwijl kazen die rijk zijn aan lactose meer dan 5 gram suiker per 100 gram bevatten. 

Wij begrijpen bovendien heel goed dat je keuze afhankelijk kan zijn van de mate waarin je last hebt van je intolerantie. Ben je erg gevoelig voor lactose, kies dan alleen voor producten die helemaal geen lactose bevatten. Ben je er minder gevoelig voor, kun je eventueel ook eens experimenteren hoe je reageert op kazen met slechts een klein beetje lactose erin.