La dolce vita in Italië

zoveel meer dan pizza en pasta

Een verse, écht Italiaanse pasta of pizza. Heerlijk! Neem lasagne bijvoorbeeld: rood wijntje erbij en je diner kan al snel niet meer stuk! Al is het – eerlijk is eerlijk – dan wel weer erg lekker als deze nog gevolgd wordt door een stukje overheerlijke tiramisu… Toch móét je ons geloven als we je vertellen dat de Italiaanse keuken nog zoveel meer te bieden heeft. Zeker ook op het gebied van ‘prosciutto’ en ‘formaggio’!

Keep it simple
Hét geheim van de Italianen? Less is more. De echte Italiaan geeft dan ook de absolute voorkeur aan pure producten en weet – mede dankzij zijn passie voor lekker eten – maar al te goed  wanneer te stoppen. De focaccia is daarvan misschien wel het ultieme voorbeeld. Met een scheutje olijfolie, een snufje zeezout en een klein beetje rozemarijn een prima starter van de maaltijd, vind je niet?

Maar ook voor de spaghetti met gorgonzola of de pasta pesto – nog zo’n typisch Italiaans product – heb je vervolgens niet eens zo gek veel nodig. Bovendien wordt met slechts een klein beetje Parmezaanse kaas eroverheen alles nóg lekkerder!

Het land van de truffel
Dan truffels! Een delicatesse die eveneens onlosmakelijk verbonden is met Italië – Umbrië in het bijzonder. Een delicatesse ook waarvan je – à la Italië – überhaupt niet veel nodig hebt om je gerecht op smaak te brengen. 

En wist je trouwens dat truffel een hemelse combinatie vormt met eiwitrijke producten? Komt dat even goed uit! Een kaas – zoals de Pecorino al Tartufo – geeft de aardse smaak van truffel namelijk een echte boost. Maar ook de combi met geitenkaas – in de Capra il Tartufo – móét je eigenlijk echt eens geproefd hebben.

Hoewel de Saltufo van origine niet uit Italië komt, willen we je deze tot slot toch niet onthouden. Het Duitse worstje is immers verrijkt met Italiaanse truffel en Parmezaanse kaas. En dat is niet alleen héél erg lekker als borrelhapje, maar ook een prima ingrediënt voor bijvoorbeeld de Saltufo Carpaccio!

Prosciutto
Nu we trouwens toch bij de charcuterie zijn aanbeland: wat te denken van de prosciutto San Daniele? Welbekend om haar enorme zachtheid qua zowel zoutgehalte als droging. Dat is flinterdun gesneden al een ware traktatie, maar smelt deze samen met de Contadino en je krijgt een ‘krokantje van San Daniele’. Een luxe hapje dat je maar al te graag aan je gasten voor zet!

Daarnaast beschikt ons assortiment overigens over nóg zo’n pareltje: La Sella di Mastro Dante. Met de hand ingewreven met balsamico, zeezout en de felle pepers om vervolgens zo’n acht maanden zijn smaak te verfijnen in de Sibillini grotten. Maar ook de Sopressa (dat tevens prima smaakt als gevuld salamibakje) en de Mortadella zijn échte Italiaanse delicatesse die het vermogen hebben om je (alvast) in Italiaanse sferen te brengen.

Formaggio
Over tot de orde van de dag: kaas! Met als bekendste voorbeeld – we noemden hem al een aantal keer – de Parmezaanse kaas. Al zijn ook de Pecorino – al dan niet met truffel – en de Gorgonzola bij een ieder wel bekend. Hoe anders is dat voor de Taleggio en de Rosso di Langa, beide zeer toegankelijke roodflora met een mooie smeltstructuur. Vandaar dat ook die niet zouden misstaan in de Italiaanse kaasfondue! Zoals ook geldt voor de Contadino, een van oorsprong Nederlandse kaas, maar door de toevoeging van verse knoflook, olijven en zontomaatjes redelijk mediterraans.

Ubriaco
Je (Italiaanse) kaas wordt echter pas écht bijzonder als er alcohol bij komt kijken. De Italianen wassen hun kazen namelijk graag met mooie wijnen. In dit geval de honingzoete Passito di Pentelleria – een dessertwijn uit Sicilië. Ze noemen dat de ‘ubriaco’-handeling. Vrij vertaald: het dronken maken van kaas. 

Deze succesvolle traditie leidt in onze koeling tot de Basajo en de Blu ’61 al passito rosso. In beide gevallen een gedurfde smaakcombinatie van een pittige blauwader van rauwmelkse schapenkaas met een fruitig zoetje van de Passito wijnen. 

En dat glaasje wijn dan?
Het zijn stuk voor stuk smaken die schreeuwen om een glaasje wijn. En laat Italië nu ook in ons wijnschap goed vertegenwoordigd zijn. Als aperitiefje schenken we je bijvoorbeeld graag een glaasje Valle d’Oro in, terwijl we je bij een simpele pizza de Janare zouden adviseren. 

Maar ook een rode wijn – zoals de Contrada del Falco – laat zich perfect smaken bij de zachtere kaasjes op je Italiaanse kaasplateau, terwijl de Anticaia Riserva doorgaans wel raad weet met gerijpte kazen. 

Dát noemen we nu nog eens ‘La dolce vita’ – ofwel: ‘het goede leven’. Al zegt de letterlijke vertaling dat het een ‘zoet’ leven is. Iets waar de Italianen eigenlijk het liefst mee afsluiten. Vandaar dat we ook onze stukjes Italiaanse nougat – last minute – toch nog heel eventjes onder de aandacht willen brengen…

Buon Appetito!