Vamos à España

het land van ‘queso’ en ‘jamones’

Tussen een uitgesproken kaasland als Frankrijk én een land dat meteen doet denken aan Port vinden we Spanje: een Europese, toch zeer tropische en bovendien geliefde vakantiebestemming! Een land ook waarvan de taal zo lekker over de tong rolt, dat beschikt over een bruisende kustlijn en welbekend is om haar zo typische middagdutje. Wij vonden het daarom hoog tijd voor een ‘kijkje in de Spaanse keuken’. ¡Buen provecho!

Typisch Spaans
Want zeggen wij spanje, dan zeg jij… Sangria! Natuurlijk! Een zoete dorstlesser die er zeker in de zomermaanden goed in gaat. Of paella. Om je vingers bij af te likken. Nergens op de wereld zo lekker als in Spanje zelf. En ook de typisch Spaanse tapas vormen vaak een smakelijke snack. Als aperitief, tussendoor, bij de borrel… eigenlijk áltijd! Al zal de echte Spanjaard deze verkiezen vóór de maaltijd – om de eetlust op te wekken – zoals deze hapjes van origine zijn bedoeld.

Maar Spanje mag zich ook de trotse nummer één exporteur van olijfolie noemen. Een delicatesse waar menig Spanjaard maar al te graag een stukje brood – of kaas – in dipt en die sowieso rijkelijk vloeit in de Spaanse keuken. Maar ook voor zeer exclusieve charcuterie en een lekker stukje kaas kunnen we prima terecht in dít land!

Het land van Ibérico
Want we stelden ze al eens aan je voor: de familie Domecq. Gevestigd in het Spaanse Sevilla en verantwoordelijk voor misschien wel hét pareltje temidden van ons assortiment aan vleeswaren – de Pata Negra. En tevens onze Chorizo Ibérico vindt hier zijn oorsprong. Een dieprode worst die tevens onlosmakelijk is verbonden met het land van de castagnettes. 

De smeerbare variant van deze worst – ‘Sobrasada’ – laat zich misschien nog het best vergelijken met onze Filet Americain. Helaas weinig tot niet verkrijgbaar in Nederland, maar wel simpel zelf te maken! Zoals we ook graag het recept voor Chorizobrood met je delen. Ver-ruk-ke-lijk!

Speciaal voor degenen die vervolgens écht geen genoeg kunnen krijgen van Spanje en / of haar delicatessen zijn er de ‘Chorizo al Vino’. Een hemelse match tussen deze pikante paprikaworst en rode wijn. Daar heb je enkel 500 gram Chorizo, 1 liter (robuuste) rode wijn en 1 blaadje laurier voor nodig. Door vervolgens enkele gaatjes in de worst te prikken en deze – samen met de wijn – in een ovenschotel op 200 graden te braden (ca. 40 minuten) ontstaat een knapperig tapa-hapje, die je voor je deze serveert alleen nog maar in blokjes hoeft te snijden! Makkelijk zat, toch?

Voornamelijk schapen
Over naar de Spaanse kazen. Daar is namelijk iets opmerkelijks aan de hand: Spaanse kaas betreft  vooral schapenkaas. Puur omdat er in Spanje nu eenmaal voornamelijk schapen gehouden worden. Herders lopen hier zelfs nog altijd voor hun kuddes uit door het gebied – een leuk gezicht als je toevallig in de buurt bent. 

Een van de bekendere (schapen)kazen afkomstig uit Spanje is de Manchego. Uit de regio La Mancha. Bereid met de rauwe melk van het La Mancha schaap. Deze kaas is een beetje zoet en nootachtig. En bij ons verkrijgbaar als zes maanden oude kaas, alsook als Manchego Viejo (oud) die 12 maanden rijping op de teller heeft staan. 

Mede dankzij de lange houdbaarheid van deze kaas was deze in vroeger tijden erg geliefd bij herders, die deze kaas met zich mee vervoerden op hun trektochten. Tegenwoordig gebruiken we hem – ook in Nederland – echter graag als borrelkaasje of bijvoorbeeld verwerkt in een salade.

Dé kaasstreek van Spanje
Wil je echter nóg meer Spaanse kazen proeven, reis dan met ons af naar de noordelijke provincie Asturië. Kleine familiebedrijfjes zijn in deze regio al generaties lang verantwoordelijk voor de verwerking van zuivel. En iedere laatste zondag van augustus wordt er in dit gebied een grote kaasmarkt gehouden, waarbij al die kaasboeren in grote getalen vertegenwoordigd zijn.

Het geheim van deze streek? Dat moet het Picos-gebergte zijn! Met diepe, koude en vochtige grotten. Waar de zilte lucht van de Golf van Biskaje en de Atlantische oceaan aan land komen. Iets waar de plaatselijke bevolking nog altijd dankbaar gebruik van maakt bij de rijping van bijvoorbeeld de Cabrales Valdeon. 

Dit kaasje dat in eerste instantie enkel en alleen voor de inheemse bevolking werd gemaakt, ligt inmiddels namelijk ook in onze koeling. Met een brokkelige structuur en vrij donkere kleur. Bestaande uit zowel koe-, geiten- als schapenmelk, waardoor de smaak van deze pittige blauwader eigenlijk nooit precies hetzelfde is. De eikenbladeren waarin het zuivel verpakt zit, voorzien de kaas tot slot van nóg een extra aroma. En dat laat zich allemaal prima smaken op een stukje dadel- of vijgenbrood!

Een temperamentvolle charmeur
Mocht je dus de herinneringen aan je laatste vakantie daar willen ophalen: de ingrediënten en de recepten heb je nu. Rest alleen nog de vraag: wat schenken we daar bij in? 

Het brengt ons bij de Cosos. Afkomstig van het vlakke land van Campo de Borja in de provincie Zaragosa. De wijngaarden – die soms zelfs teruggaan tot in het begin van de twaalfde eeuw – worden hier afgewisseld door akkerland en fruitbomen. En hoewel hier vele druivensoorten aangeplant zijn, wordt dit gebied toch echt overheersd door de Garnacha, zoals de Spanjaarden deze variëteit noemen. 

Het resulteert in een rode charmeur. Zondoorstoofd. Toegankelijk. Temperamentvol. Bij uitstek geschikt voor een feestelijk moment met een Spaans tintje.

¡Hasta la vista!