Graskaas

De lente trakteert

Iedereen kent toch zeker ‘de weidegang’? Een boer die zijn staldeuren – zo rond eind april – opengooit, gevolgd door één en al vrijheid en blijheid; een horde dolgelukkige koeien, sprongen van geluk en een wei bomvol vers gras die voor de dames uitgestrekt ligt! Slechts een paar weken later breekt er vervolgens wéér zo’n geluksmomentje aan – dit keer voor de kaasliefhebber. Want ja, graskaas! En dat is veel meer dan een verkooptrucje, zoals nog wel eens gedacht wordt…

Waar een beetje vers gras al niet goed voor is
Die eerste sprietjes gras waar de koeien – na een lange winter op stal – hun maag mee vullen… dat is dan ook niet zomaar gras! Dít groen heeft namelijk de winter doorstaan en is daardoor rijk aan extra voedingsstoffen. Maar ook de volle smaak, de super romige textuur én de extra intense gele kleur zijn stuk voor stuk toe te schrijven aan het verse gras. Daarbij: de koeien genieten zó van deze sappige lentesprieten dat ze het extra herkauwen. Perfect voor de melk die daaruit voortkomt!

Extra lekker, extra gezond
Nadat de koeien vrolijk naar buiten gehuppeld zijn, duurt het echter nog even voordat het wintervoedsel compleet uit hun systeem verdwenen is. Ongeveer een week tot anderhalve week. Dan pas kan de melk worden verwerkt tot pure graskaas. 

En ook die melk is om meerdere redenen bijzonder. Zo bevat echte weidemelk onder andere meer onverzadigde vetten en is de graskaas – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – dus níét vetter dan de zogenoemde ‘hooikaas’. Ook treffen we extra bètacaroteen aan in de melk, door ons lichaam omgezet in Vitamine A! 

Exclusieve seizoenskaas
Zoals gewoonlijk duurt het even voordat de kaas vervolgens volledig gerijpt is. Vandaar dat de periode tussen de ‘koeiendans’ en de allereerste meikaas in onze beleving ooit wel héél erg lang lijkt te duren. Nóg erger is dat de graskaas maar zo’n vier tot vijf weken verkocht wordt. Daarna zijn de koeien wel door de voorraad van gras dat heeft overwinterd heen. We spreken dan niet langer van ‘graskaas’ en er zit niets anders op dan weer een jaar wachten…

Ons advies: pak dus snel je kans en proef de unieke smaak van het voorjaar! Subliem voor tijdens het ontbijt, in combinatie met vers brood of op de cracker. Met voor de variatie een handjevol sla en wat plakjes komkommer en tomaat! Mmmm!