De perfecte Kaasfondue

Om bij weg te smelten…

De ultieme guilty pleasure op het gebied van kaas? Dat móét toch echt de kaasfondue zijn! Want zeg nou zelf: eens in de zoveel tijd snak je toch zeker naar zo’n pruttelend pannetje vol gesmolten kaas? Bijvoorbeeld tijdens ‘het avondje van Sinterklaas’ – een traditie die perfect samen gaat met dit gerecht uit de Alpen. En ook een dagje op de piste laat zich trouwens uitstekend afsluiten door in goed gezelschap in de kaas te dippen. Eén ding staat daarmee vast: bij voorkeur winterse (feest)dagen vormen de ideale gelegenheid om weer eens te zondigen van zo’n romig caloriebommetje. Maar we maken van deze gelegenheid ook graag gebruik om je te wijzen op de veelzijdigheid van dit gerecht, dat volgens ons tevens prima smaakt op warmere dagen…

The making of
Een bijzonder groot voordeel van fonduen met het gele goud? De relatief korte bereidingstijd! Het is ten slotte een kwestie van de fonduepan inwrijven met knoflook, de wijn op temperatuur brengen en de kaas toevoegen. Bovendien raspen wij de kaas alvast voor je, zodat het nóg gemakkelijk wordt. 

Toch hanteren we een aantal gouden regels als het op kaasfonduen aankomt. Zo vragen we je onder andere om te roeren alsof je leven er vanaf hangt! Voeg vervolgens een scheutje citroensap toe en je kaas zal mooier smelten en een beter geheel vormen. Ook goed om te weten: je laat je kazen het best eventjes op kamertemperatuur komen, voordat je ze toevoegt aan de fondue.

Als tegenhanger willen we je echter ook waarschuwen voor de absolute don’ts! Laat het kaasmengsel bijvoorbeeld niet koken. En ook een bereiding vooraf is in dit geval geen goed idee. Er bestaat namelijk een grote kans dat je kaas dan in rubber verandert.

Dorstlessers
Een andere tip: bespaar niet op de wijn! Juist een bijpassende wijn kan je fondue namelijk voorzien van een extra dimensie. Al kun je de fondue ook prima combineren met bier of eventueel champagne. En voor een kidsproof variant zou je zelfs naar de appelsap of melk kunnen grijpen. 

De vraag is echter: wat schenk je daar vervolgens bij in? Eenzelfde wijntje? Doen! Maar wellicht mogen we je ook een warme kop thee aanbevelen. Omdat de kaasfondue een zware maaltijd betreft kan dit toverdrankje je namelijk net dat zetje in de rug bieden op het gebied van spijsvertering. In tegenstelling tot koolzuurhoudende dranken…

Smaakmakers
Maar ook voor de gevorderde kaasfonduer hebben we enkele tips in petto. Gewoon om de fondue toch ook een beetje spannend te houden. Zo kunt u het vleugje knoflook best nog wat versterken door – na het insmeren van de pan – de knoflook fijn te persen en toe te voegen aan de wijn. Mmmm!

Tevens geroosterde knoflook, verse kruiden, gebakken uitjes, tomatenpurree en mosterd kunnen trouwens met een gerust hart aan de fondue worden toegevoegd. Al is het maar om het zo typische gerecht te voorzien van een verrassende twist!

Eindeloos variëren
Maar wie zegt dat je de klassieke Emmentaler, Gruyère en Appenzeller niet kunt vervangen? Zo veel kazen, zo veel mogelijkheden! Steek de fondue bijvoorbeeld eens in een Italiaans jasje. Of wat te denken van een kaasfondue van eigen bodem? Heerlijk! Al zijn ook geitenkaas en blauwe kaas uitermate geschikt om in te fonduen. En wie nog even verder zoekt zal ongetwijfeld nog veel meer spannende smaakcombinaties tegenkomen. Zoals al gezegd: ook te combineren met bier, champagne of appelsap.

Dippin’
Last but not least geldt dat je eigenlijk ook heel veel kanten uitkunt met de dippers. Zo zijn brood en aardappel welbekend, maar kun je ook best een stukje worst of blokje ham in de kaas soppen. Onze favoriet? Dat zijn misschien toch wel de nachochips. Al kun je ook kiezen voor gezondere alternatieven, zoals paprika, tomaatjes, champignons, druiven, peer, broccoli, zilveruitjes… en zo kunnen we nog best even doorgaan. Maar laten we vooral de belangrijkste spelregel wat betreft de dippers niet overslaan: want wie zijn dipper kwijtraakt in de fonduepan… die moet een liedje zingen! Toch?

Het geheim van een perfecte kaasfondue
Mocht je kaasfondue toch wat dunnetjes uitvallen… Schroom dan vooral niet om een papje van maïzena met sherry, kirsch of jenever toe te voegen. Let wel: doe dit pas als alle kaas gesmolten is en houdt er rekening mee dat de fondue eenmaal op tafel nog iets dikker zal worden. Bovendien: deze toevoeging gaat gepaard met een overheersende smaak en is daarnaast niet kindvriendelijk. Een klein beetje water zou daarom ook moeten volstaan. 

Wat veel mensen niet weten is dat er aan het einde van de avond een krokant laagje kaas onderin de pan overblijft. Zonde om weg te gooien! Volgens Zwisterse traditie deel je deze namelijk met elkaar! 

Bon Appetit!