Camembert Rustique.

Land van herkomst: Frankrijk

In een kleine kaasfabriek in het hart van Normandië wordt in 1975 de eerste Rustique camembert gemaakt. De maker – Jean Verrier – wordt geïnspireerd door de Noormannen die het recept van deze zachte, smeuïge kaas lange tijd geheim wisten te houden. Hij gaf ‘zijn’ kaas twee unieke kenmerken mee – het houten doosje en het rood-wit geblokte doekje – waarmee het binnen de kortste keren de hele wereld veroverde.

Voor een Camembert Rustique is ongeveer 5 liter ongepasteuriseerde, gethermiseerde melk nodig. Thermiseren is een bewerking van de melk, waarbij deze op 32 graden ongeveer 15 minuten verwarmd wordt. Door deze bewerking worden alle enzymen gedood, maar blijft de rauwmelkse smaak behouden. Zwangere vrouwen kunnen de Rustique hierdoor gewoon consumeren!

Vervolgens wordt de wrongel handmatig in de vorm gegoten. Elke camembert wordt daarna droog en ingezouten gerijpt onder bepaalde klimaatomstandigheden, waardoor de schimmels de kans krijgen zich op de juiste manier te ontwikkelen. Zo ontstaan er eerst kleine rode en bruine puntjes, die pas later doorgroeien tot de witschimmel. Dit proces duurt minimaal 6 weken, waarbij de kazen regelmatig worden gekeerd. 

De Rustique heeft echt een authentieke smaak. Zacht, smeuïg en licht pittig. Zodra deze kaas mooi rijp is – en dus tevens goed op smaak – gaat het zuivel lopen. Het is daarnaast een sterk geurende kaas, die een mooie aanvulling vormt van je kaasplankje na afloop van het diner.

Uitproberen maar:

Camembert uit de oven

Simpel én werkelijk ver-ruk-ke-lijk!

Camembert Calvados

Pavé d’Affinois