Morbier.

Land van herkomst: Frankrijk

Vroeger kon er in de winter geen Comté gemaakt worden: de koeien gaven dan te weinig melk. Helemaal niet erg, want zo ontstond de Morbier. 

In de ochtend werden de koeien voor het eerst gemolken. De wrongel werd gesneden en de wei verwijderd om de kaas vervolgens in de vorm te persen. Zoals gezegd, was dit lang niet voldoende voor een hele kaas. Zodoende werd de ochtendmelk afgedekt met een aslaagje. Dit om het in ieder geval tot de avond te beschermen tegen bijvoorbeeld insecten. Met de avondmelk die vervolgens werd verkregen, werd de zo typische Franse kaas afgemaakt.

Deze traditionele vorm van kaasmaken is inmiddels verdwenen: het roet is inmiddels vervangen door een plantaardig as. Maar dat fascinerende zwarte laagje? Dat siert de Morbier nog steeds!

Men beweert dat de avondmelk van deze Franse kaas uit de Jura meer smaak zou hebben dan de ochtendmelk. Het zwarte aslaagje dat deze van elkaar scheidt, voegt vervolgens qua smaak niet veel toe. Het geheel is echter een redelijk intens, doch fruitig kaasje. Dat zich uit het vuistje al goed laat smaken, maar ook uw raclette kan voorzien van een origineel tintje doordat hij zeer mooi smelt.

Benieuwd hoe u kaas het beste kunt bewaren?

Wij geven u graag enkele tips!

Brugse Prior

Raclette