Grevenbroecker.

Land van herkomst: België

Om maar met de deur in huis te vallen: Is deze ‘gemarmerde’ blauwader geen streling voor het oog? En dan te bedenken dat deze kaas haar oorsprong verrassend dicht bij huis vindt: Net over de grens. In de Achelse kluis. In een gebied dat bij ons welbekend staat om haar bosrijke natuur. Dus mocht je dit gebied eens met de fiets doorkruisen, is kaasmakerij Catharinadal een absolute tip. Het is namelijk dé plek waar ze kaas maken tot een ware kunst hebben verheven. Hier huist de Grevenbroecker!

Voor de Grevenbroecker wordt uitsluitend rauwe koemelk gebruikt, die minimaal 10 weken dient te rijpen. Gewoonlijk wordt een blauwader vervolgens doorprikt met naalden om aan haar geaderde structuur te komen. Maar toch niet in het geval van de Grevenbroecker! Deze bijzondere kaas dankt haar ‘gemarmerde’ uiterlijk namelijk aan nauwkeurig op elkaar gestapelde wrongel, allen ingewreven met schimmel. De ware kunst verhult zich vervolgens in de manier van persen: vooral niet te hard. Doet u dat wel is de kans groot dat de schimmel niet mooi groeit met als gevolg een mislukte kaas. En dat zou eeuwig zonde zijn, niet waar?

De unieke verschijning van deze kaas – natuurlijk in combinatie met de verfijnde smaak – viel in 2009 ook op in Lyon. Niet alleen werd de Grevenbroecker hier genomineerd voor de Caseus Award op het gebied van beste streekkaas ter wereld, nee, deze Belgische blauwe liet daarbij alle concurrenten achter zich en ging er ‘gewoon’ met de winst vandoor. 

Een opvallend uiterlijk in de wereld van de blauwe kazen maakt de Grevenbroecker bijna tot een kunstobject op uw kaasplankje. En onder het mom ‘het oog wil ook wat’ is dat helemaal niet slecht om mee te beginnen. Tel daar de waardering binnen hét wereldkampioenschap voor kazen bij op en uw nieuwsgierigheid moet gewekt zijn, toch? Rest ons alleen nog te vertellen dat deze relatief milde blauwader ook met uw smaakpapillen wel raad weet.

Zwanger?

Wij voorzien u graag van advies!

Gorgonzola

Roquefort