Epoisse.

Land van herkomst: Frankrijk

De echte kaasliefhebber gaat zeer waarschijnlijk watertanden alleen al bij de aanblik van dit lepelkaasje uit de Bourgogne. Want wanneer de kaas tegen de zijkanten van de oorspronkelijke verpakking – een houten doosje – aan gaat hangen en er kleine zweetdruppeltjes op de korst verschijnen, is deze kaas pas écht op zijn allerbest. Het zachte zuivel staat dan recht tegenover de zeer krachtige smaak.

Het is een kaas die in haar vroege bestaan slechts voor eigen gebruik bereid werd. Tot de Eerste Wereldoorlog. Als gevolg van deze oorlog kwam namelijk een groot deel van de mannelijke bevolking te overlijden. De taak van de vrouwen op het platteland werd daardoor aanzienlijk zwaarder en er bleef té weinig tijd over voor het arbeidsintensieve kaasmaken. De Epoisse verdween.

Gelukkig werd in 1955 het plan opgepakt de kaas opnieuw te gaan produceren. Gepassioneerd als men was, deden de kaasmakers er alles aan om de bereidingswijze te optimaliseren: er werd net zo lang gesleuteld aan de drogers in de rijpingskelder totdat het systeem nagenoeg dezelfde condities had als die in vroegere tijden. Daarmee is de Epoisse één van de weinige kazen, waarbij de huidige bereiding vrijwel identiek is aan de bereiding tijdens het ontstaan. 

Een pareltje temidden van ons assortiment. Speciaal voor de échte kaasliefhebber. Het lopende zuivel, maar vooral ook de krachtige smaak maakt van de Epoisse een kaasje dat uitermate geschikt is voor een mooi kaasplankje als afsluiter van je diner!

Nú op ons blog:

Wijn & Spijs

Hoe combineer je die?

Vacherin Mont d’Or

Langres