Wijn & Spijs

Een hele opgave!

Waar de Fransen hun ‘fromage’ bij voorkeur nuttigen zo net vóór het dessert, zijn de Engelsen juist voorstanders van kaas ná wat zoetigheid. En in Nederland? Daar beperkt het gebruik van kaas zich helemaal niet tot welk onderdeel van de maaltijd dan ook: tevens als aperitief- of borrelhapje laat kaas zich immers uitstekend smaken, toch? Onder het mom ‘Hollandse gezelligheid’ als vanzelfsprekend mét een glaasje wijn. Een combinatie die voor de hand ligt, maar ondertussen lang niet altijd de gewenste perfect match oplevert… Voor ons een goede reden om een aantal gouden tips met je te delen!

Zoveel kazen, zoveel wijnen
Vinden we over de hele wereld oneindig veel kazen: hetzelfde geldt voor wijnen. Stuk voor stuk met een eigen stijl en karakter. Een wijn die álle kazen op je plateau matcht? Als je het ons vraagt is dát dus (bijna) onmogelijk! Zeker als we streven naar de ultieme combi van 1 + 1 = 3. Waarbij je kaas nóg lekkerder smaakt vanwege de wijn, terwijl de wijn op haar beurt wordt verrijkt door de kaas. Beiden moeten namelijk de kans krijgen zich van hun beste kant te laten zien, niet waar?

Culinair verantwoord
Wil je het écht goed doen, kun je dus het best niet één maar meerdere flessen ontkurken. Zo wordt het zomaar mogelijk om je kaasplateau op te splitsen in diverse gangen, met voor elke gang een bijpassende wijn. Natuurlijk begin je ook hierbij met de zachtere smaken om stukje bij beetje naar de meer intensere wijn en kaas toe te werken. Óf je zult keuzes moeten maken: ga voor één kaassoort en kies daar een mooie wijn bij uit. Een plateau van geitenkaas van diverse soorten en leeftijden is vaak een absolute hit!

Balans & harmonie
Over het algemeen geldt dat wijn en kaas aan elkaar gewaagd moeten zijn – ongeveer gelijk zowel qua intensiteit als mondgevoel. Je maakt het jezelf daarbij een stukje gemakkelijker door te kiezen voor producten uit dezelfde streek. Dankzij bijvoorbeeld het klimaat of de tradities, zijn wijn en spijs uit dezelfde regio namelijk vaak goed op elkaar afgestemd. 

Óf juist contrast
Mocht je die balans eenmaal te pakken hebben, dán zijn we aanbeland bij het leukste gedeelte. Spelen met aroma’s! In verreweg de meeste gevallen zullen wijnen en kazen die harmonieus samengaan de voorkeur genieten, maar er zijn zeker uitzonderingen bij ons bekend. Wat te denken van bijvoorbeeld zoet & zout? Zoals een zoete wijn (rood of wit) met een blokje Stompetoren Grand Cru. Bovendien blijkt het koolzuur van bruisende wijnen juist uitstekend te matchen met smeuïge kazen, zoals een brie of camembert. 

Een klassieker: een Portje en een blauwader
Over op de klassieke wijn en spijs combinaties. Port en kaas bijvoorbeeld. Jarenlang de standaard, maar voornamelijk bij wit- en roodflora niet altijd een goed idee. Zoals ook veel geitenkaas door Port overschaduwd kan worden. Een combinatie die je absoluut wél eens uit zou moeten proberen? De Lágrima White Port gecombineerd met een blauwader. De elegant zoete wijn zal vast en zeker verrassende in balans zijn met bijvoorbeeld de Grevenbroecker.

Door de duidelijke aanwezigheid van ‘Team Blauw’ is Port vaak sowieso een goed idee. Maar Roquefort en krachtige rode wijnen? Beter van niet! Ga in dat geval liever voor een zwoele rode wijn met minder tannines en zuren. Uit Zuid-Spanje bijvoorbeeld, of Zuid-Italië, of zelfs buiten de Europese grenzen.

Don’t: rood + rood
De Epoisse, de Langres en de Taleggio? Natúúrlijk mogen ook die niet ontbreken op je kaasplateau. Maar makkelijk zijn ze allerminst! Vooral rode wijnen zijn een no go. De aroma’s van deze kazen zullen wellicht beter floreren bij een beschaafd zoete, witte wijn!

Note to self: Vanwege de houtlagering en de aanwezigheid van de tannines, ruil je je rode wijntje in combinatie met kaas sowieso beter in voor een witte. In combinatie met eiwitrijke producten zorgen de tannines in rode wijn namelijk voor een droog en samentrekkend mondgevoel. De wijn komt daardoor stroever over dan nodig, droogt uit én laat de smaak van je kaas grotendeels verloren gaan… Al kan dit – speciaal voor de échte liefhebber van rood – wel een beetje geneutraliseerd worden door er knapperig brood of toast bij te serveren.

En harde, witte én geitenkaas dan?
We maken het rijtje graag voor je af met onder andere de witflora kazen uit ons assortiment, waarvoor we het liefst op zoek gaan in de wat warmere streken. In het uiterste zuiden van Frankrijk treffen we daarbij de Emotion No. 2 aan. Een zwoele goudkleurige wijn die de rijkdom van de Chardonnay combineert met de kracht van de Viognier. En het is díé uitgebalanceerde smaak die het doorgaans goed doet bij onze witschimmel kazen.

Maar ook voor Geitenkaas grijp je – wederom – het liefst naar een wit wijntje. Het credo ‘if it grows together, it goes together’ is hier namelijk helemaal op zijn plaats. In een van de meest rustieke delen van Frankrijk worden de vlakke landschappen gevuld met geiten namelijk steeds weer afgewisseld met door wijngaarden bedekte heuvels. De Sauvignon Blanc uit deze streek is mede daarom een aanrader, al laat deze zich dan weer moeilijk combineren met andere kazen.

We eindigen vervolgens graag gemakkelijk. Want harde kaas? Dat is – gelukkig – een allemansvriend! Rood, wit, zoet of juist lekker stevig. Wij zouden niet weten waarom niet? Bovendien zijn gerijpte kazen naast blauwe kazen de enige soorten die zich smakelijk laten vergezellen door Port. Pas echter wel op met bijvoorbeeld de Comté, want het zou toch eeuwig zonde zijn als de complexiteit van deze kaas zou wegvallen bij een te heftige wijn…

En anders neem je er toch gewoon een kopje thee bij 😉 ?

Proost!