Kaas leren eten

Want wat als je (nog) níét zo van kaas houdt?

Kaas. Je houdt ervan óf je gruwelt ervan. We zien dat contrast dagelijks in onze winkel: waar de één bij binnenkomst gretig de geur van kaas opsnuift, knijpt de ander op dat zelfde moment stevig zijn neus dicht. Val jij onder die laatste categorie? Dan is dit blog speciaal voor jou geschreven! Want hoewel we je absoluut nergens toe willen dwingen, kunnen we het toch ook niet laten om een voorzichtige poging te wagen… 

Vergelijk het met olijven
Ooit – als kind bijvoorbeeld – een olijf in je mond gestoken in de veronderstelling dat het een druif was? Viel dat even tegen, hè? Want ja, ook olijven moet je leren eten. Net als koffie en wijn – én kaas. Of, nou ja, móéten? Niks moet, natuurlijk! Maar als je van mening bent dat dat kaasplateau er soms toch verdomd verleidelijk uitziet, dan is dit wellicht hét moment om kaas een kans te geven. 

Trouwens, nu we het toch over olijven hebben, ook daarvoor hebben we de gouden tip: probeer – als je wilt – bijvoorbeeld onze zoete olijven met zoete ui en honing eens. Uit betrouwbare bronnen dé manier om te wennen aan de textuur van een olijf. En als die er eenmaal goed in gaan? Dan is het misschien tijd om je ook eens te wagen aan onze pittige olijven of die met knoflook!

Mild beginnen
Over naar kaas. Waarmee we – let op – níét direct doelen op een stukje pittige blauwader. In zo’n geval is de kans namelijk zeer groot dat je kaas voortaan altíjd laat staan. Zonde! Zeker omdat je Nederlands nummer één exportproduct werkelijk overal tegenkomt…

Beter begin je daarom met kleine stapjes; een tosti, een pizza of een beetje kaas over je pasta bijvoorbeeld. Gesmolten kaas heeft om te beginnen namelijk toch een nét iets andere structuur en smaak, maar biedt je ook een laagdrempelige manier om te experimenteren. Ook brie is namelijk van een heel andere dimensie als je deze tussen je tosti legt! 

Last but not least nodigt een pizza (met kaas) tevens uit om wat vaker te proberen – de kracht van herhaling. Waardoor je jezelf de gelegenheid biedt om te wennen aan de smaak! En hoe makkelijk is het vervolgens om de hoeveelheid kaas over je pasta steeds een beetje uit te breiden?

Combineer en leer
Nóg een optie: combineer kaas met dingen die je wél lekker vindt. Chocolade, bijvoorbeeld! Wie lust dat nou niet? Maar ook met onze vijgenconfiture met balsamico smaakt echt alles nét even wat beter. 

Bovendien kent ons rijke assortiment zélf al heel wat bijzondere combinaties, zoals de Contadino (met knoflook, olijven en zontomaatjes), de welbekende kaas met komijn óf de zeer gewilde boerderijkaas met truffel. Geloof ons: daar móét je wel van houden!

En ook een experimentje in de keuken levert soms verrassende smaken op. Wat te denken van overheerlijke portobello’s verrijkt met een beetje Taleggio? Of oerhollandse piepers met een zachte Pavé d’Affinois. Volgens ons het proberen waard!

De grens over
Wagen we vervolgens ook nog het stapje naar de buitenlandse kaaskoeling? Waarom niet? We zijn nu toch bezig, niet waar? En ook hier liggen – wees gerust – best een paar kaasjes voor de beginner. Neem de populaire roombrie, een minder bekend Pavé’tje of de Vacherin Mont d’Or (als deze aanwezig is). Maar ook de Taleggio, de Rosso di Langa en de Pié d’Angloys zijn vrij toegankelijk!

The next level
Een kaasplankje is echter éígenlijk niet compleet zonder een blauwader. Of een geitenkaasje wellicht? Op zich vrij heftige kazen, maar met enkele simpele trucjes misschien ook wel het proberen waard…

Want als je de redelijk milde blauwe Korenbloem in de blender stopt met wat prosecco – eventueel gepresenteerd in een witlofschuitje – kan het je best nog wel eens verrassen hoe lekker dat eigenlijk is. 

In dat kader willen we je trouwens ook de Blu ’61 niet onthouden: gerijpt in de rode passito wijn waardoor de scherpte van de blauwader op fraaie wijze wordt afgezwakt door een subtiel zoetje. En voor wie zich toch ook wil wagen aan de geitenkaas… hebben we ook de fijne combinatie met truffel!

Laat het je smaken!