Kaasmesjes

Niet snijden, maar glijden

Stel je nu eens voor: er licht een heerlijk smeuïg kaasje voor je neus. Verpakt in een roomwit korstje dat je doet denken aan zacht dons. Alleen de aanblik al doet je watertanden, maar het is de binnenkant van lopend zuivel die je pas écht laat smachten naar een stukje dat je – al dan niet gedrapeerd op een toastje – op je tong kunt laten smelten. Na er een hele poos naar te hebben gestaard, besluit je over te gaan tot actie. Je steekt het mes voorzichtig in het kaasje, waar het zienderogen transformeert tot een vervelende, plakkende massa die maar niet van je mes af wil komen.

Het overkomt de beste, echt waar. Evenals de vele kaasschaven die niet één mooi plakje kaas opleveren. Vandaar dat we eens aandacht besteden aan de vaak onderschatte theorie achter kaasmesjes!

Ja, al die verschillende kaasmessen hebben écht een functie
We beginnen daarbij graag met een vraag: ooit een brood aan proberen te snijden met een schilmesje? Nee, natúúrlijk niet, zul je nu denken. Immers, iedereen weet dat het daar niet voor bedoeld is. Je gaat toch zeker ook geen appel schillen met een broodmes? Nu, simpel vergeleken werkt het bij kaas precies zo. Een harde kaas met een brokkelige structuur vraagt immers om ander gereedschap als een kaasje met zacht, lopend zuivel. 

Maar niet alleen de structuur is allesbepalend. Ook de verschillende types schimmel vragen om andere mesjes. Zoals je er vanzelfsprekend ook een schoon mesje bij pakt voor de boter, als je net met je mes uitgebreid door de chocoladepasta hebt geroerd. 

Daarnaast staan de verschillende mesjes – geloof het of niet – tevens ten dienst aan de smaakbeleving. Door een Stompetoren Grand Cru af te breken, behoudt deze namelijk haar korrelige structuur. Die je teniet doet als je deze kaas zou schaven of snijden. 

Hoe herken je échte kaasmesjes?
Een kaasmesje is per definitie dan ook weer helemaal anders dan alle andere messen in je besteklade. Een écht kaasmes? Dat is als het goed is namelijk voorzien van een patroontje op of zelfs gaatjes ín het lemmet. Evenals de non-stickbehandeling bedoeld om minder weerstand te creëren tijdens het snijden. Hierdoor glijdt je als het ware door de kaas heen, blijft de kaas niet kleven én blijft de vorm van de kaas intact.

Maar ook aan de hygiëne is gedacht: de meeste kaasmessen beschikken immers over een zogenoemde serveerpunt. Een (of twee) scherpe punt aan het uiteinde van het lemmet, waar je gemakkelijk een stukje kaas aan prikt. Zo kun je je gasten een stukje vers afgesneden kaas aanreiken, zonder het in je handen te hoeven nemen.

Het Smeermes

Laten we er voor het gemak de verschillende musthaves eens bijpakken. Te beginnen met het smeermes. Door het dunne, bij voorkeur licht buigzame snijblad, smeer je hiermee verse, smeerbare kazen gemakkelijker uit. En dat kan nog wel eens goed van pas komen in het geval van de verse Heezer geitenkaas bijvoorbeeld. Al betreft dit tevens een heel handig gereedschap voor bijvoorbeeld paté.

De Draadsnijder

Nog zo’n item dat het snijden van kaas plotsklaps véél eenvoudiger maakt? De draadsnijder. De vaste klant heeft ‘m vast al eens gespot als we ons in de Kaasboer door een stevige oude kaas heen proberen te worstelen. Maar zeker ook in het geval van bijvoorbeeld de Gorgonzola is een draadsnijder noodzakelijk om mooie stukjes te kunnen presenteren. Naast het feit dat deze een minimale weerstand biedt en dus tot mooie stukjes leidt, heeft deze draad veiligheid als bijkomend voordeel: het is namelijk onmogelijk om hiermee in je vingers te snijden – zelfs niet per ongeluk!

Het kaasmes voor zachte kazen

Staat er brie of camembert op tafel? Zorg dan dat je dít speciale gereedschap in huis hebt / haalt. Het smalle lemmet zorgt in het bijzonder bij deze kaasspecialiteiten voor – opnieuw – weinig weerstand, waardoor de kaas niet blijft kleven en de vorm behouden blijft.

Het kaasmes voor halfharde kazen

In het geval van halfharde kazen, kiest men daarbij bij voorkeur voor een lemmet met gaten erin. Een blokje jonge Stompetoren afsnijden is hiermee een fluitje van een cent. Waarbij het blokje na het afsnijden zó van je mes af valt, zonder te blijven plakken en je hem gemakkelijk aan de punt prikt om hem aan een van je gasten aan te reiken.

Het kaasbijltje

Resten alleen nog de harde kazen die je liever niet met een kaasdraad snijdt, omdat ze bijvoorbeeld teniet doet aan de brokkelige structuur. Bovendien is deze tool super handig voor het verwijderen van de korst – als de Kaasboer dit niet al voor je heeft gedaan. Het stevige lemmet buigt niet tijdens het breken van een zeer harde kaas, waardoor je gemakkelijk extra kracht kunt zetten zonder dat het mes per ongeluk weg zal schieten. En hoewel dit mesje niet beschikt over een echte serveerpunt, het zojuist afgesneden stukje kaas past prima op het brede lemmet om het zo aan iemand aan te geven zonder er met je handen aan te zitten.

*Ter illustratie gebruikten we hiervoor de Monaco+ collectie van Boska, die overigens niet bij ons te verkrijgen is. Maar wil je echt eens de blits maken tijdens je kaasplateau? Loop dan  gerust eens binnen voor een mooie plank, waarop je dit alles perfect kunt presenteren!