Tipsy Cheeses

alles over de ubriaco handeling en meer

Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden boeren verplicht soldaten te voorzien van proviand. En dat terwijl de meeste boeren zelf al enorme honger lijden! Enkele Italiaanse boeren besluiten daarom – met alle risico’s van dien – hun kazen te verstoppen. Zo besluit één van hen zijn kaas stiekem in een wijnvat te doen. Op het moment dat de kust veilig is en de boer zijn kaas uit het vat vist, wacht hem echter een grote verrassing. De kaas is namelijk niet alleen goed bewaard gebleven… de kaas smaakt beter dan ooit! 

‘Ubriaco’
Het is dé legende over het ontstaan van de ubriaco-handeling. Vrij vertaald ‘het dronken maken van kaas’. Concreet komt het er op neer dat de Italianen hun kazen graag wassen met mooie wijnen. Al zijn de recepten door de jaren heen natuurlijk wel wat geperfectioneerd en heeft deze manier van kaasmaken zich inmiddels verspreid door heel Italië en ver daarbuiten.

La Casearia Carpenedo
Voor toch wel een van de specialisten op dit gebied kloppen we aan bij La Casearia Carpenedo. Een familiebedrijf in het idyllische Trevisio gebied, nét boven Venetië. Ter ere van de 50e trouwdag van eigenaar Antonio Carpenedo en zijn vrouw Josephine wordt hier bijvoorbeeld een kaas in het leven geroepen met in de hoofdrol de twee ingrediënten waar Josephine zo van houdt: de zoete Passito dessertwijn (zeer populair in Italië) en cranberry’s. De naam van de kaas – Blu ’61 al Passito Rosso – is vervolgens dan ook een verwijzing naar het jaar waarin Antonio en Josephine in het huwelijksbootje stapten. Hoe romantisch!

Kaas verrijkt met alcohol
Maar temidden van ons assortiment liggen meer kazen die zijn verrijkt met alcohol. Het zusje van de Blu ’61 om mee te beginnen: de Basajo – gewassen is in de wítte Passito wijn. En ook de Camembert Calvados – die de twee grootste exportproducten van Frankrijk   zo mooi combineert – is een prachtig voorbeeld van hoe alcohol (en een beetje appel) een pittig kaasje als de Camembert kunnen verrijken. Bovendien weet de échte speciaalzaak precies hoe ze zo net voor het einde van het jaar een lekkere Port kunnen combineren met de Blue Stilton, zodat ook die blauwader tijdens de feestdagen kan pieken. 

Zelf experimenteren?
Toch zijn er ook alcohol-kaas combinaties die níét kant en klaar in onze winkel verkrijgbaar zijn. Wat natuurlijk niet wegneemt dat je zelf aan het experimenteren kunt slaan! Zo is de kaasfondue een welbekend voorbeeld van de combinatie tussen wijn en kaas, waarmee je alsnog álle kanten in kunt: de klassieke Zwitserse kaasfondue, een oer-Hollandse kaasfondue, een Italiaanse kaasfondue en niet te vergeten een fondue met blauwe of zelfs geitenkaas…

Komen we bij de Langres terecht: een klein, rond kaasje dat echter een sterke smaak, alsook een sterke geur omhult. Bijzonder: dit kaasje wordt tijdens de rijping níét gekeerd, waardoor er bovenop een kuiltje ontstaat. De ‘fontaine’. De échte Franse kenner vult deze graag met wat Marc de Bourgogne of Marc de Champagne. Maar ook Armagnac of Calvados kunnen op deze manier voor een mooie aanvulling zorgen. Wilt u dat zelf eens proberen? Laat de kaas dan wel een nachtje staan om deze toegevoegde smaken de kans te geven goed in de kaas te trekken alvorens deze verorbert wordt.

Voor speciale gelegenheden
Wie de inwendige mens écht wil laten genieten van de hemelse combinatie tussen wijn en kaas gaat nóg een stapje verder: de keuken in. Bijvoorbeeld om de restjes wijn te transformeren tot een witte wijngelei die vast en zeker een welkome aanvulling vormt op het kaasplateau. Al is ook de Paté Brulée een amuse waar je ‘u’ tegen zegt (terwijl deze – écht waar – in een handomdraai op tafel staat).

We willen echter afsluiten met een goede reden om toch ook de Prosecco maar alvast te ontkurken. Want wie deze simpelweg blend met wat Blauwe Korenbloem en dit mengsel in vier witlofblaadjes giet, heeft – wederom in een handomdraai – een prachtig voorgerechtje op tafel staan!

Eet Smakelijk!
Of moeten we ‘Proost’ zeggen?