Kaas mee op vakantie

de regels omtrent kaas in je bagage

Enig idee welke producten – op flesjes water na – het meest worden ingenomen bij de securitycontrole op de Nederlandse luchthavens? Nou, dat zijn dus – hou je vast – potten pindakaas, chocoladepasta, satésaus en mayonaise! Sommige oer-Hollandse producten kunnen we nu eenmaal écht niet missen tijdens ons verblijf in het buitenland, zo blijkt. Zoals ook dat stukje Hollandse kaas! Maar mag je je geliefde kaasje eigenlijk wel mee aan boord nemen met een ticket naar de tropen?

Goed nieuws
Zolang je binnen Europa reist – of je dat nu met de auto of per vliegtuig doet – is er eigenlijk niet zo veel aan de hand. Wij sealen je kaas immers graag voor je in, zodat het geen enkel probleem is deze over de grens te vervoeren. Let wel: we hebben het hier natuurlijk over enkel harde kazen. 

Zachte kazen lenen zich namelijk minder goed voor een vacuüm verpakking. Bovendien valt deze kaas volgens de vuistregel ‘smeerbaar is vloeibaar’ onder de vloeistoffenregeling zodra je op het vliegtuig stapt. Dus zachte kazen in je koffer? Liever niet!

Nog een tip: stop de kaas – als je met het vliegtuig reist – bij voorkeur in je ruimbagage (de bagage die je moet inchecken). Dit met het oog op onder andere de kilo’s, waarvan het sowieso geen kwaad kan deze nauwlettend in de gaten te houden als je je koffer besluit vol te proppen met kaas van eigen bodem 😉 

Maar dan…
Een kant en klaar antwoord op de vraag hoe het dan buiten Europa zit, moeten we je helaas schuldig blijven. Zoveel bestemmingen, zoveel luchtvaartmaatschappijen. Zoveel regels, zoveel uitzonderingen. Maar we helpen je graag op weg!

Want over het algemeen geldt dat áls kaas toegestaan is op de plek van bestemming deze tenminste gepasteuriseerd (verwarmd tot minimaal 72 graden) en gesealed moet zijn. Maar ook een kaas van koeien- óf geitenmelk heeft buiten de EU de voorkeur boven kazen van bijvoorbeeld schapenmelk.

Vervolgens is het misschien overbodig om nogmaals aan te halen, maar houdt zeker ook nu de kilo’s goed in het oog. Blijf je binnen de vijf kilo die staan voor persoonlijk gebruik, wordt je kans op tolerantie namelijk plots aanzienlijk verhoogd. En tevens wat betreft de totale waarde die je tracht te vervoeren, is het verstandig deze enigszins binnen de perken te houden.

Check, check, dubbelcheck
Wil je tot tóch absolute zekerheid? Dan kunnen we je aanraden eens een bezoekje te brengen aan de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Hier kun je gemakkelijk per land bekijken of het al dan niet toegestaan is om dierlijke producten zoals zuivel met je mee te brengen. Betrouwbaar én actueel.

Maar ook op de meer internationaal ingestoken website van de International Air Transport Association zou je eens een kijkje kunnen nemen om wellicht meer informatie los te peuteren over het vervoer van kaas op (inter)nationale luchthavens.

Bovendien adviseren wij de volgende checklist – die wij speciaal voor jou samengesteld hebben – bij de hand te houden:


Checklist:

 1. Kies bij voorkeur uit ons assortiment ‘harde kazen’
 2. Kies – indien je buiten Europa gaat reizen – bij voorkeur voor een gepasteuriseerde kaas
  Laat je hierbij eventueel informeren door onze Kaasboer himself
 3. Laat je kaas gratis door ons sealen
 4. Stop de kaas – indien je met het vliegtuig reist – bij voorkeur in de ruimbagage
  (De bagage die je dient in te checken)
  Indien je met de auto reist en een lange rit voor de boeg hebt, raden wij je aan de kaas te bewaren in een koelbox of koeltas met wat koelelementen
 5. Check – indien je buiten Europa gaat reizen – de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en/of van de International Air Transport Association om niet voor verrassingen te komen staan.

Goede Reis!