Kaasklassiekers

én spannende variaties

Bekend maakt bemind, zeggen ze wel eens. Waarom zou dat niet gelden voor het kaaslandschap? We kennen immers allemaal de Brie, de Camembert, de Parmesan en de Gorgonzola, die – misschien wel als gevolg van – veelvuldig voorkomen op ’t kaasplateau. Wellicht is het daarom leuk om nét eens wat verder de koeling in te duiken. Op zoek naar de minder bekende pareltjes temidden van ons assortiment – die toch zeker óók de moeite waard zijn. Speciaal voor de avontuurlijke kaasliefhebber!

’s Werelds populairste kazen
Op nummer één van het lijstje populairste kazen ter wereld? Mozzarella! Veelgebruikt op de pizza of in salade’s en op de voet gevolgd door Mascarpone, Brie, Parmesan, Gorgonzola en Camembert. Maar ook de Tete de Moine en de Roquefort zijn over de hele wereld welbekend. 

Een logisch gevolg als je naar het kaasschap reikt? Je komt steevast met de gevestigde orde thuis. Een stukje brie, een stukje gorgonzola en – vooruit – misschien ook een stukje Epoisse daarbij. Soms nog aangevuld door een stukje oude of geitenkaas. En toegegeven: echt spannend is dat al lang niet meer. Vandaar dat we je graag eens wat alternatieven voor schotelen. 

Doe mij maar Belegen!
Te beginnen met de bruine boterham met kaas. Waarbij onze voorkeur doorgaans toch uitgaat naar jong belegen of belegen Stompetoren. Maar wat dacht je ervan om eens een keer een stukje Boerenkaas op je boodschappenlijstje te zetten. Nét wat pittiger door de bereiding met rauwe melk. Maar ook een stukje komijnekaas kan een welkome afwisseling bieden! 

De échte avonturier? Die kiest echter misschien wel voor de mediterraanse invloed van de Contadino. Wij zien namelijk geen enkele reden waarom deze niet op brood zou smaken! Maar ook een plakje geiten- of schapenkaas – al dan niet met toevoegingen als fenegriek of zelfs zeekraal – laten zich uitstekend smaken op onder andere een crackertje. Genoeg om mee te experimenteren, dus!

Niet voor de hand liggend, wél lekker
Over naar het kaasplateau. Want zoals het een echte Kaasboer betaamt, hebben we ook daar wel wat aanbevelingen voor in petto. Zo kun je een stukje brie ons inziens prima vervangen door bijvoorbeeld een Pavé’tje. Heerlijk romig. Heerlijk zacht. Maar onder andere door haar vierkante vorm toch nét even anders dan ’t puntje roombrie.

Maar ook de Camembert Calvados is zo’n mooie variant: door de twee grootste exportproducten van Frankrijk te combineren zet je namelijk écht eens iets anders op tafel. De subtiele toevoeging van alcohol en appels smelt in de mond in ieder geval prachtig samen met de uitgesproken kaas. Kortom: het proberen waard!

En zo kunnen we nog best even doorgaan. Neem de Langres (in plaats van de Epoisse), waarvan het kuiltje zich uitstekend leent om een scheutje van een alcoholische versnapering in te gieten. Of – speciaal voor de truffelliefhebbers – een geitenkaas of Pecorino met truffel? Yum! Heb je bovendien de combinatie van een pittige blauwader met de honingzoete Passito di Pentelleria al eens geprobeerd? Niet? Zeker nog eens doen dan!

Een beetje vreemd wel
Maar ook in de keuken kun je je experiment verder door zetten. Niemand die je tegen houdt! De klassieke Zwitserse kaasfondue bijvoorbeeld, maakt steeds vaker plaats voor een fondue met Italiaanse, geiten– of zelfs blauwe kaas. Zo opperden we tevens al eens om kaas te combineren met chocolade en schijnt Parmezaanse kaas uitstekend samen te gaan met – jawel – aardbeien! De zoete verleiding die ananas heet houdt zich bovendien goed staande tegenover de pittige blauwader in dit ananastaartje met blauwe kaas én gekarameliseerde walnoten. En speciaal voor bij de borrel: probeer de ietwat vreemde combi van groene olijven en witte chocola eens! Wij horen naderhand uiteraard graag wat jíj daar nu van vindt…