Kaas bewaren

Zó doe je dat!

Feit: kaas is in eerste instantie ontstaan om melk langer te kunnen bewaren. Maar met al die verschillende soorten kaas, de kwetsbaarheid van zuivelproducten én de sterke geuren van sommige soorten is het inmiddels bijna tot kunst verheven om kaas zélf zo goed mogelijk te bewaren. Een koud kunstje als je het ons vraagt. Mits je onze adviezen en tips hieronder ter harte neemt!

Kaas en zijn vijanden
De nummer één vijand van eigenlijk elke kaas? Uitdroging! Zonder twijfel. Een plakje jong belegen Stompetoren is immers nog maar weinig aantrekkelijk als alle romigheid vertrokken is en heeft plaats gemaakt voor een donker verkleurde, taaie lap. We kennen vervolgens dan ook allemaal het lot van dit beschreven plakje: de prullenbak! 

Nóg zo’n kaaszonde? Extreme kou. Dé veroorzaker van uitdroging. Maar dat niet alleen! Kou heeft namelijk ook een remmend effect op het rijpingsproces van de kaas. Als echte kaasliefhebber weet je dan: dat kan toch niet de bedoeling zijn! Lekker rijp zijn de meeste kazen namelijk op hun allerbest. We hoeven je daarentegen vast niet uit te leggen dat ook warmte geen goed idee is. Want zwetende kazen waarop bacteriën zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen? No thanks.

Dan de laatste kaaskiller: verstikking. Ook wel bekend als plastic. Veelvuldig te vinden onder de supermarktkazen, maar een absolute no go als je een ambachtelijk kaasje in huis haalt. Kaas is namelijk een levend product. Kaas heeft lucht nodig. En dat vinden ze in geen geval onder het plastic laagje van een verpakking of luchtdichte stolp.

Maar hoe dan wél?
Regel nummer één: onze kazen voelen zich het best in hun originele jasje waar we hen zorgvuldig in verpakken bij het verlaten van onze winkel. Voorzien van een speciaal laagje ademende vershoudfolie vormt dit kaaspapier namelijk een tweede soort huid, die je geliefde kaasje te allen tijde beschermt tegen haar nummer één vijand. Mocht deze verpakking in een worst case scenario tóch verdwenen zijn? Geen paniek! Bakpapier zal in dit geval wonderen verrichten.

Ook belangrijk: koud is niet hetzelfde als koel. Beschik je dus over een donkere, koele kelder? Perfect! Een temperatuur net boven de 0 graden in combinatie met een lage luchtvochtigheid is daarbij het meest wenselijk. In de koelkast bewaar je kaas in het meest ideale geval in de groentela: doorgaans het meest warme plekje. Vergeet vervolgens niet om de kaas zo’n half uurtje voor nuttiging op kamertemperatuur te brengen! De kaas is dan niet alleen beter snijdbaar, maar ook de smaak komt dan écht beter tot zijn recht.

De geur in je koelkast? Uit ervaring weten we dat niet iedereen daarvan gecharmeerd is. Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’ zou je je kaasje daarom kunnen voorzien van een takje tijm. Maar ook achteraf bestaan er enkele bestrijdingsmiddelen: zo plaats je gemakkelijk een kommetje citroen óf wat gemalen koffie in je koelkast en de typische kaaslucht verdwijnt als sneeuw voor de zon. 

Invriezen en vacumeren
Wil je kaas écht wat langer bewaren, blijven er twee opties over. Invriezen of vacumeren. Beiden opties die niet opgaan voor álle kazen. Zo is het écht beter om zachte kaasjes zo kort mogelijk van te voren aan te schaffen. Vries je deze in bestaat er namelijk een kans dat ze gaan kruimelen en vacumeren is eigenlijk geen optie. 

Het is daarentegen dan weer geen enkel probleem om de hardere kazen in te vriezen of desgewenst gratis voor u te vacumeren. Al durven we u wel te beloven dat bijvoorbeeld de Parmezaanse kaas ook zonder deze hulpmiddelen wel even meegaat. 

En mocht er onverhoopt toch ergens een puntje schimmel ontstaan? Deze schimmel is erg oppervlakkig. Eeuwig zonde om weg te gooien dus. Ons advies? Gewoon er afsnijden. En wil je dit de volgende keer voorkomen? Zorg dan dat er aan alle open zijdes van de kaas wordt geschaafd. Doe dit consequent en er ontstaat na elk gebruik weer een verse en dus langer houdbare kaas!