Saltufo.

Land van herkomst: Duitsland

‘Er bestaat geen vervanging voor kwaliteit.’ zo luidt het credo van Piet Mutsaers – de Nederlandse bedrijfsoprichter van het Duitse Bedford. Het was deze ‘Hollander op klompen’ die op 1 oktober 1964 een vleeswaren- en delicatessenfabriek in ons buurland pachtte. Mét de belofte om slechts eersteklas specialiteiten te produceren. Het succes gaf hem gelijk: precies vijf jaar later kocht hij de fabriek.

Inmiddels staat de volgende generatie alweer 30 jaar lang aan het roer: Gabriele en Bert Mutsaers, die het grondbeginsel van hun vader nog altijd ter harte nemen. ‘Opdat Bedfort ieders mond blijft vinden!’ We kunnen wel stellen dat dát gelukt is met het welbekende ’truffelbolletje’, toch?

‘Een gelukstreffer’ noemen ze het zelf. Want dat succes begon ooit met het idee om truffels te maken van salami om daar thuis – gezellig met vrienden – van te genieten. Natúúrlijk in combinatie met een goed glas wijn. Omdat ze ditmaal écht iets bijzonders wilden creëren, werd een zeer groot aantal combinaties geprobeerd. Er werd volop getest – en verworpen.

Totdat de met de hand gerolde salamiballetjes werden gecombineerd met geselecteerde zomertruffels en vers geraspte Parmigiano Reggiano. Want wanneer het Italiaanse woord voor ’truffel’ (Tartufo) vandaag de dag wordt gecombineerd met het woord ‘Salami’, ontstaat er namelijk een naam die genieters het water in de mond doet lopen: de Saltufo!

Dit welbekende ‘Truffelbolletje’ is een combinatie van de zeer gevoelige smaak- en reukzintuigen die Gabriele van huis uit meekreeg én de onbetaalbare creativiteit van haar broer Bert. Toch telt in dit geval slechts het resultaat: een onweerstaanbare delicatesse die zich tevens uitstekend leent om in de keuken mee aan de slag te gaan!

Prosciutto San Daniele

Sopressa