Emmentaler.

Land van herkomst: Zwitserland

Het is misschien wel de meest gekopieerde kaas ter wereld. Maar volgens het traditionele Zwitserse recept wordt deze handmatig gemaakt en tenminste 120 dagen gerijpt. Om de enige echte te onderscheiden van kopieën vindt u op de rand van iedere kaas een serienummer met de productiegegevens. Daarmee is van elke Emmentaler duidelijk waar die precies vanaf komt en van welke productie deze onderdeel was. De beschermde oorsprongsbenaming (AOP, Appellation d’Origine Protégéé) waarborgt dat de kwaliteitsproducten in het gebied van oorsprong geproduceerd, verwerkt en veredeld zijn.

Het is vervolgens de melk die deze kaas zijn karakteristieke, kruidige aroma geeft: verse rauwe melk uit de streek. De koeien worden daarvoor alleen gevoed met natuurlijk voedsel: vers gras en hooi. Daarnaast is het voor de Emmentaler tevens van belang dat de dieren voldoende uitloop hebben.

Natúúrlijk is de Emmentaler direct herkenbaar door haar structuur. Maar hoe ontstaan deze grote gaten nu? Het is te danken aan de warmte in de rijpingskelders: deze veroorzaken een fermentatie waarbij koolzuurgas ontstaat. Omdat dit niet kan ontsnappen via de korst, verzamelt het zich langzaam op diverse plekken in de kaas om daar de beroemde gaten te vormen.

Het resultaat is een heerlijke kaas voor in de klassieke Zwitserse kaasfondue (samen met de Gruyère en Appenzeller), maar is uiteraard ook een traktatie voor op brood of als blokje. 

Nú op ons blog:

Alles over de perfecte kaasfondue!

Comté

Gruyère