Kaas en… thee?

Een spannende ontmoeting tussen twee continenten

He-le-maal hot: thee! En dan hebben we het niet per sé over de hippe smaakjes van bijvoorbeeld PickWick, maar doelen we vooral op de meer traditionele theeën uit Azië én de spannende smaakcombinaties die je daarmee kunt maken. Met kaas bijvoorbeeld! Klinkt vreemd? Toch niet helemaal. Want zeg eens eerlijk: wat drink jij ’s morgens eigenlijk bij je bruine bammetje met kaas? Vast geen bijpassend rood wijntje… 😉

Waarom wijn?
Toch hoort wijn natúúrlijk bij kaas. Én andersom. Zoals een koe onlosmakelijk met melk verbonden is. Reden voor dit perfecte huwelijk: tannines! Stoffen die zich binden aan het vet en de eiwitten in de kaas. Uiterst smaakvol én goed voor je spijsvertering. Een absolute win-win situatie dus. Aan de andere kant wordt ook wel beweerd dat het juist de kaas is die de wijn lekkerder maakt. Feit blijft: tannines en kaas kunnen doorgaans prima met elkaar door een deur!

Wijn vs. thee
Wijn en thee. Beiden eeuwenoude producten. Net als kaas, trouwens. Bovendien dragen alledrie de producten vaak de aroma’s van de streek, het seizoen én de vaak traditionele bereidingswijze. Maar liggen er wereldwijd zo’n 5000 verschillende wijnstokken ten grondslag aan de grote diversiteit aan wijnen, alleen al in China vinden we meer dan 6000 diverse theestruiken… 

Terug naar de raakvlakken, want wijn en thee hebben écht meer gemeen dan wellicht gedacht. Tannines bijvoorbeeld – again. Ook je kopje thee barst ervan en heeft dus dezelfde werking op kaas als wijn. Bovendien zorgen deze tannines er voor dat het mondgevoel en je smaakpalet geneutraliseerd worden. Een slokje thee tussendoor zorgt er zodoende voor dat je weer kan genieten van een nieuw hapje kaas, alsof het je eerste hapje kaas betreft!

Tot slot: ’Een geurencombinatie van honing met frisse citrus’. Het staat te lezen in onze omschrijving van de Emotion No. 2, maar zou zomaar ook kunnen gaan over een thee smaakje, toch? ‘Frisfruitig, met bloemige aroma’s’? Ook dát kan betrekking hebben op een glaasje wijn ófwel een kopje thee. Er is echter één ding dat thee voorziet van een extraatje als partner van je kaasplateau: thee is warm. Daardoor smelten de kaasvetten sneller én laten ze meer aroma’s los! Mmmmm…

Let’s try this!
Enthousiast geworden? Mooi! Kunnen we het eens over de praktijk hebben. Want tea & cheese pairing is ook écht niet moeilijk. Natuurlijk is het een kwestie van experimenteren en proeven, maar in principe gelden daarbij dezelfde regels als voor wijn. Body, smaak, zuurgraad en textuur. Daar draait het om! Over het algemeen zijn de lichtere theesmaken – zoals witte en groene thee – daarbij te vergelijken met witte wijn. En de zwarte theesmaken? Die combineer je dan weer met kaas zoals je met een rode wijn zou doen! 

De enige don’t? Een subtiele thee combineren met een sterk aromatische kaas – of andersom. In plaats daarvan gaan zoutige kazen vaak perfect samen met zoete, bloemige en fruitige theeën en vormt bijvoorbeeld notige kaas voor een perfecte match met een zeer rijk kopje thee.

Je kunt het daarbij op safe spelen en op zoek gaan naar gelijke smaken. De belofte? Die zit ‘m echter in de combinatie van totaal de verschillende achtergronden, texturen en contrasterende smaken. In het laatste geval versterk je namelijk niet alleen de smaaksensatie van de kaas óf thee op zich, maar zorgt juist een gouden combi voor een extra dimensie: een spannende smaakexplosie!

Thee dus! Mét kaas… 
Niet voor niets is thee in Zwitserland dé traditionele begeleider van kaasfondue. Niet voor niets is thee het meest gedronken drankje ter wereld. En ook op het gebied van kaas is het dus een absolute must try als je het ons vraagt. Thee is namelijk tijdloos. En bevat geen calorieën. Én geen alcohol. Blijf je nog lekker helder ook!