Chocolate & Cheese

Ver – ruk – ke – lijk!

We kennen allemaal het zeer gewaardeerde blokje kaas met een flinke lik mosterd. Maar eerlijk? Anno 2020 verlangen we tóch vaak naar iets spannenders. Zo zetten we je al kaaslolly’s, kaas wontons en kaassoesjes voor én lieten we je al proeven van de combi met thee! Nu hebben we echter iets voor je… daarvan is het niet eens de vraag óf je dit wel moet uitproberen!

Een breed palet aan smaken
De échte liefhebber weet namelijk: een kaasplateau gaat tegenwoordig veel verder dan enkel de zorgvuldige selectie van een aantal kaasjes. Daar hoort tenminste een handjevol noten, fruit of brood bij! Toch? Of wellicht wat mooie charcuterie? De klassieke combinatie met mosterd (of stroop) heeft daarnaast in veel gevallen plaatsgemaakt voor bijvoorbeeld onze overheerlijke vijgenconfiture met balsamico. En – als je dan toch bezig bent – waarom zou je brood of toastjes niet eens vervangen door vruchtenbrood, zoals een stukje vijgen-amandel of dadel-walnoot? Een bijpassende wijn – óf thee – kan dan tot slot eigenlijk niet ontbreken…

Alles is lekkerder met chocola
Schroom echter niet om daar voortaan ook een stukje chocolade aan toe te voegen! Je zult er namelijk van versteld staan hoe jouw favoriete etenswaren – kaas en chocolade – in de mond samen smelten tot een gouden koppel! De robuuste, bittere tonen van pure chocolade blijken namelijk perfect samen te gaan met een stukje truffelbrie. En de Gruyère? Combineer die vooral eens met een stukje romige melkchocolade. 

Over het algemeen geldt echter dat vooral pure chocolade het goed doet in combinatie met kaas. Blauwe kaas in het bijzonder! Wist je dat er – as we speak – zelfs een chocolade blauwader op de markt ís: De Choco 21. In Australië weliswaar – maar toch… gerijpt in de chocolade-likeur, ingewreven met cacao en gedecoreerd met echte stukjes chocola. In het nuchtere Brabant hebben we echter tóch besloten om de kennismaking met deze spannende smaakcombinatie wat voorzichtiger aan te vliegen…

Warme chocolademelk met kaas?
Zo stelden we speciaal voor de gelegenheid enkele recepten samen met kaas én chocola. Zoals een kaas-chocolade tompouce, chocolade druiven met blauwe kaas (en port) én een dessert met gepocheerde peren, in honing geroosterde walnoten en blauwe korenbloem-mascarponecrème overgoten door een machtige, donkere chocoladesaus. Als het water je daarvan niet in de mond loopt… 

Iets gewaagder en een tikkeltje vreemd wilden we je echter ook de warme chocolademelk met kaas niet onthouden. Naar Colombiaanse gewoonte. Daarvan zijn we namelijk toch wel héél benieuwd wat jij daar van vindt…?