Oudwijker Fiore.

Land van herkomst: Nederland

Vijfentwintig jaar lang bekleedde Haro Kits een belangrijke directiefunctie bij een groot bedrijf. Een baan die hem naar Italië vervoert: dé plek waar zijn belangstelling voor het kaasmaken wordt geboren. Op 52-jarige leeftijd besluit hij zodoende zelfs zijn directiefunctie neer te leggen en zich volledig te storten op zijn eigen kaaslijn: de Oudwijker!

Uiteindelijk besloot Haro terug het bedrijfsleven in te gaan. Maar niet voordat hij in Rutger en Marieke waardige opvolgers had gevonden. Deze gepassioneerde kaasmakers geloven dat kaas nooit alleen maar iets is om te eten: het is ook een stukje lokale geschiedenis. Een gedachte waar wij ons graag bij aansluiten. 

Want kaas maken is iets wat we al sinds de prehistorie doen: vijf simpele ingrediënten combineren in een op het oog bescheiden activiteit. Simpel zat, toch? Maar kaas maken is een wetenschap, een kunst, geduld en toewijding. Al met al een magische ambacht van ongekende complexiteit. Immers, door tal van kleine ingrepen in het proces is een eindeloze variatie aan smaken en texturen te bereiken. 

Geïnspireerd door eeuwenoude kaasmethoden in Italië, vindt de bereiding van de Oudwijker kazen toch écht plaats op eigen bodem. En dat leidt in dit specifieke geval misschien wel letterlijk en figuurlijk tot het beste van twee werelden!

De Oudwijker Fiore betreft een fantastische borrelkaas. Met een mooie droge korst van natuurlijk roodflora en vlak daaronder lichtgeel zuivel, met een smeuïge, zachte structuur. Op jonge leeftijd nog fris met een aangenaam zuurtje, maar laat de Fiore iets langer rijpen en de structuur wordt nóg romiger en de smaak nadrukkelijker. Heerlijk om puur te eten na de maaltijd met bijvoorbeeld wat fruit, noten of uienchutney… Mmmmm!

Munster

Pié d’Angloys