Munster.

Land van herkomst: Frankrijk

Voor de legende betreft deze kaas moeten we heel wat eeuwen terug: een Ierse monnik op doorreis zou het recept namelijk hebben achtergelaten in de Vogezen. Dat recept komt daardoor in handen van de Benedictijner monniken, die de kaas echter pas gaan bereiden als zij zich in de zevende eeuw vestigen in Elzas. Vandaar dat het sterk geurende en tevens pikante kaasje vandaag de dag vooral in één adem genoemd wordt met deze regio. 

De naam van het pikante kaasje? Die komt van ‘Monasterium’: het Latijnse woord voor klooster. Al wordt er ook nog wel eens gevraagd naar een ‘stinkkaasje’ als men naar de Munster op zoek is. Want ‘sterk geurend’ – zoals wij dat liever noemen – is de Munster zeker! Een geur die wellicht al een zeer krachtige, pittige smaak doet vermoeden…

En die rijke smaak is vooral te danken aan de melk waarmee de kaas wordt bereid. Melk, waar namelijk strenge eisen voor gelden: zelfs het voer van de melkkoeien wordt vooraf vastgelegd en nauwlettend in de gaten gehouden. Want pas als de kaas aan deze en nóg enkele strenge bereidings- en rijpingsvoorwaarden voldoet, mag de Munster het officiële keurmerk dragen!

Na de rijping van minimaal 21 dagen ontstaat er een kaasje met een gladde, oranje-rode, eetbare korst en een ivoorkleurige, zachte kaasmassa binnenin. Die laat zich heerlijk smaken bij de borrel: bijvoorbeeld op een dun toastje met eventueel wat komijnzaadjes erover én een glas pinot noir binnen handbereik. 

Langres

Oudwijker Fiore