L’Etivaz.

* Tijdelijk niet verkrijgbaar

Land van herkomst: Zwitserland

Daar waar de rijpingskelders het daglicht zagen…
Voor de geschiedenis van de L’Etivaz dienen we eigenlijk terug te gaan tot de 12e eeuw. Wij pikken deze echter op vanaf 1932: hét jaar waarin de producenten van alpenkaas hun krachten besluiten te bundelen in de gelijknamige coöperatie. Het ultieme doel destijds? De échte kaasliefhebber kwaliteit én authenticiteit kunnen garanderen. Met de internationale erkenning die zij inmiddels hebben verworven, lijkt dat doel succesvol bereikt.

Vandaag de dag verwijst de naam L’Etivaz nog altijd naar de streek waar het allemaal begonnen is. Zo bekeken is deze – met recht – bijzondere kaas zelfs een vrucht van de eeuwenlange samenwerking tussen mens en natuur. Zo wordt voor deze Zwitserse kaas alleen de zomermelk gebruikt van koeien die op alpenweides grazen tussen de 1000 en 2000 meter hoog. Het is de rijke flora van deze alpenweiden die de melk – en dus ook de kaas – vervolgens een subtiele smaak verleent.

Maar ook de unieke, traditionele bereidingswijze proef je terug in deze delicatesse. Deze kaas wordt namelijk vervaardigt in koperen ketels, boven een open vuur van sparrenhout. Op hun beurt zorgen de kaasboeren hiermee voor een zeer subtiele, gerookte smaak. En smaakte dat de vorige keer nét iets anders? Dat kan! De 70 kaasmakerijen die de kunst verstaan de L’Etivaz te bereiden, doen dat namelijk allemaal op hun eigen manier. De smaak is daarmee afhankelijk van de streek en de gewoonten.

De kers op de taart? Dat moet dan toch de rijping zijn: in de kelders van L’Etivaz is plaats voor maar liefst 20.000 kazen. Stuk voor stuk worden zij tussen de 135 dagen en 22 maanden gerijpt. Maar voordat zij uitvliegen over de hele wereld, worden zij eerst nog voorzien van een brandmerk nadat zij zijn gecontroleerd op kwaliteit.

Deze romige, toch verrassend pikante kaas is – met recht – bijzonder te noemen. Is het niet de traditionele samenwerking tussen landbouw en natuur, dan toch zeker de smaken die daaruit voortkomen. Het maakt de L’Etivaz veelzijdig: heerlijk als blokje bij een goed glas wijn alsook als afwisseling in de klassieke kaasfondue

Gruyère

Manchego