Oudwijker Toma Cigno.

Land van herkomst: Nederland

Vijfentwintig jaar lang bekleedde Haro Kits een belangrijke directiefunctie bij een groot bedrijf. Een baan die hem naar Italië vervoert: dé plek waar zijn belangstelling voor het kaasmaken wordt geboren. Op 52-jarige leeftijd besluit hij zodoende zelfs zijn directiefunctie neer te leggen en zich volledig te storten op zijn eigen kaaslijn: de Oudwijker!

Uiteindelijk besloot Haro terug het bedrijfsleven in te gaan. Maar niet voordat hij in Rutger en Marieke waardige opvolgers had gevonden. Deze gepassioneerde kaasmakers geloven dat kaas nooit alleen maar iets is om te eten: het is ook een stukje lokale geschiedenis. Een gedachte waar wij ons graag bij aansluiten.

Want kaas maken is iets wat we al sinds de prehistorie doen: vijf simpele ingrediënten combineren in een op het oog bescheiden activiteit. Simpel zat, toch? Maar kaas maken is een wetenschap, een kunst, geduld en toewijding. Al met al een magische ambacht van ongekende complexiteit. Immers, door tal van kleine ingrepen in het proces is een eindeloze variatie aan smaken en texturen te bereiken.

Geïnspireerd door eeuwenoude kaasmethoden in Italië, vindt de bereiding van de Oudwijker kazen toch écht plaats op eigen bodem. En dat leidt misschien wel letterlijk én figuurlijk tot het beste van twee werelden!

De eerste Cigno kan al na zo’n 40 dagen worden gegeten. Maar de fijnproever? Die kan hem dan gerust nog een paar maandjes laten liggen. In dat laatste geval kunt u deze mooi combineren met een volle rode wijn. De echte Italiaan prefereert dit soort kazen vóór het maal, maar wij zouden niet weten waarom deze zou misstaan op het kaasplateau ná de maaltijd… Zeker in combinatie met het zoet van honing, vers fruit, maar ook donker roggebrood!

Morbier

Raclette